Încheind un an în care unii credeau că deficitul ar fi putut depăși 2 trilioane de dolari, SUA au înregistrat un dezechilibru de 1.695 miliarde de dolari, în creștere cu aproximativ 320 miliarde de dolari, sau 23,2%, față de exercițiul fiscal 2022, relatează CNBC.
Deficitul imens a apărut pe fondul unei scăderi a veniturilor cu 457 miliarde de dolari față de anul precedent și a unei reduceri a cheltuielilor cu doar 137 miliarde de dolari. Cheltuielile pentru anul fiscal au totalizat 6.134 miliarde de dolari.
Deficitul bugetar se adaugă la datoria uluitoare a SUA, care a ajuns la 33,6 trilioane de dolari în această săptămână. Nivelul deficitului s-a redus într-o oarecare măsură atunci când Curtea Supremă a anulat eforturile președintelui Joe Biden de a șterge miliarde de dolari din datoria pentru împrumuturi studențești.
Acest număr a crescut cu peste 10 trilioane de dolari începând cu primul trimestru al anului 2020, când pandemia COVID-19 a lovit și a determinat guvernul să cheltuiască masiv pentru a compensa daunele aduse economiei.
Din cheltuielile guvernamentale din anul precedent, aproximativ 659 miliarde de dolari au fost alocate pentru dobânda netă a datoriei acumulate, în creștere față de 475 miliarde de dolari în exercițiul fiscal al anului trecut.
Secretarul Trezoreriei, Janet Yellen, a declarat că administrația este "hotărâtă să abordeze provocările pentru perspectiva fiscală pe termen lung" și a menționat mai multe măsuri pe care a spus că vor reduce deficitul în următorul deceniu.
Acoperirea datoriei a devenit mai dificilă în ultimul an, pe măsură ce Rezerva Federală a crescut ratele de dobândă de referință pentru a combate inflația. Banca centrală a majorat rata sa principală de împrumut cu 5,25 puncte procentuale, iar randamentele Trezoreriei au reacționat în consecință. Rendamentul titlului de Trezorerie pe 10 ani s-a apropiat de 5%. A fost mai mic de 1% în 2020.
Raportul bugetar a venit în aceeași săptămână în care Biden a cerut Congresului să aloce 105 miliarde de dolari pentru "priorități de securitate națională", inclusiv 61 miliarde de dolari pentru Ucraina, împreună cu asistență umanitară în Israel și Gaza.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.