Deficitul bugetar al SUA a crescut la 1,833 trilioane de dolari pentru anul fiscal 2024, cel mai mare nivel în afara perioadei pandemiei COVID-19, pe măsură ce dobânzile pentru datoria publică federală au depășit pentru prima dată 1 trilion de dolari, iar cheltuielile au crescut pentru programul de pensii de la Social Security, pentru sănătate și pentru armată, a anunțat vineri Departamentul Trezoreriei.
Deficitul pentru anul încheiat la 30 septembrie a crescut cu 8%, adică cu 138 miliarde de dolari, față de 1,695 trilioane de dolari înregistrate în anul fiscal 2023. Acesta a fost al treilea cel mai mare deficit federal din istoria SUA, după deficitele uriașe cauzate de măsurile de sprijin din timpul pandemiei, de 3,132 trilioane de dolari în anul fiscal 2020 și 2,772 trilioane de dolari în anul fiscal 2021.
Deficitul din anul fiscal 2023 a fost redus prin inversarea costurilor de 330 miliarde de dolari asociate cu programul de împrumuturi studențești al președintelui Joe Biden, după ce acesta a fost anulat de Curtea Supremă a SUA. Fără această anomalie, deficitul ar fi depășit 2 trilioane de dolari.
Diferența bugetară considerabilă din anul fiscal 2024, de 6,4% din produsul intern brut, în creștere față de 6,2% cu un an mai devreme, ar putea crea probleme pentru vicepreședintele Kamala Harris în argumentele sale înaintea alegerilor prezidențiale din 5 noiembrie, când va încerca să se prezinte drept un administrator fiscal mai bun decât oponentul republican Donald Trump.
Un grup de reflecție fiscal, Comitetul pentru un Buget Federal Responsabil, a estimat că planurile lui Trump ar adăuga 7,5 trilioane de dolari la noua datorie, mai mult decât dublul celor 3,5 trilioane prevăzute de propunerile lui Harris.
Shalanda Young, directorul bugetului de la Casa Albă, a subliniat creșterea puternică a economiei americane și investițiile administrației Biden în energie curată, infrastructură și producție avansată.
„Această administrație a făcut acest lucru menținând un angajament față de responsabilitatea fiscală, asigurându-se că cei mai bogați dintre noi și marile corporații plătesc partea lor corectă și reducând cheltuielile inutile pentru interese speciale,” a declarat Young într-un comunicat, referindu-se la planurile lui Biden și Harris de a crește taxele pentru aceste grupuri.
Veniturile SUA pentru anul fiscal 2024 au atins un record de 4,919 trilioane de dolari, în creștere cu 11%, sau 479 miliarde de dolari, față de anul anterior, datorită creșterii colectărilor din impozitele individuale ne-reținute și corporative. Cheltuielile pentru anul fiscal 2024 au crescut cu 10%, sau 617 miliarde de dolari, ajungând la 6,752 trilioane de dolari.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.