Conturile publice de anul trecut, conform agenției de statistică INSEE, aveau un deficit fiscal de 5,5% din producția economică, în creștere de la 4,8% în 2022 și semnificativ mai mult decât ținta guvernului de 4,9%.
Ca reacție la aceste date, ministrul de finanțe Bruno Le Maire a declarat că o creștere mai slabă decât se aștepta anul trecut s-a tradus prin venituri fiscale mai mici, ceea ce a cântărit deficitul.
Deși guvernul avertizase în avans că deficitul va fi mai rău decât se aștepta, aceasta este totuși o veste proastă, deoarece înseamnă că trebuie găsite noi economii bugetare suplimentare în acest an pentru a îndeplini ținta de deficit de 4,1% pentru 2024.
Guvernul a pus deja deoparte 10 miliarde de euro în reduceri bugetare suplimentare în acest an și a declarat că ar putea fi nevoie să adopte o legislație la jumătatea anului pentru a găsi economii suplimentare.
"Fac apel la o trezire colectivă pentru a face alegeri în toate cheltuielile noastre publice", a declarat Le Maire la postul de radio RTL.
El a adăugat că își menține angajamentul de a reduce deficitul sub limita de 3% impusă de UE până în 2027 și a exclus creșterea taxelor.
Agențiile de rating urmează să furnizeze actualizări în aprilie și mai.
De asemenea, INSEE a precizat că datoria publică a Franței se situa la 110,6% din PIB la sfârșitul celui de-al patrulea trimestru din 2023, față de 111,9% la sfârșitul celui de-al patrulea trimestru din 2022.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.