Deficitul guvernamental ajustat sezonier a scăzut în Uniunea Europeană și zona euro în trimestrul al treilea al anului trecut, comparativ cu trimestrul anterior, însă România a înregistrat o creștere semnificativă, de 1,4 puncte procentuale, potrivit datelor publicate miercuri de Eurostat.
La nivel european, deficitul ajustat sezonier a scăzut de la 3,3% din PIB în trimestrul al doilea la 2,9% în trimestrul al treilea. În contrast, deficitul României a crescut de la 7,3% din PIB în T2 la 8,6% în T3.
România, printre țările cu cele mai mari deficite
Conform datelor preliminare, Bulgaria a înregistrat cel mai mare deficit guvernamental din UE, de 8,7% din PIB, urmată de România (8,6%) și Polonia (6,7%). Pe de altă parte, Irlanda a raportat un excedent guvernamental semnificativ, de 14,5% din PIB, în creștere cu 11,7 puncte procentuale față de trimestrul anterior.
Evoluția datoriei publice
Raportul dintre datorie publică și PIB a rămas stabil în zona euro (88,2%) și în UE (81,6%) în trimestrul al treilea. Cu toate acestea, 13 state membre au înregistrat creșteri ale datoriei publice, cele mai mari fiind în Bulgaria (+2,4 puncte procentuale) și România (+2 puncte procentuale).
La finalul trimestrului al treilea, cele mai mici niveluri ale datoriei guvernamentale raportate la PIB au fost înregistrate în Estonia (24%), Bulgaria (24,6%) și Luxemburg (26,6%). În schimb, cele mai mari datorii publice se regăseau în Grecia (158,2%), Italia (136,3%) și Franța (113,8%).
Situația României
Pentru România, datoria guvernamentală a crescut la 916,4 miliarde lei (53,1% din PIB) în T3 2024, față de 860,3 miliarde lei (51,1% din PIB) în T2. Această creștere reflectă presiunile financiare tot mai mari asupra economiei naționale.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.