Escaladarea nucleară a conflictului din Ucraina, care durează deja de aproape opt luni, nu poate fi decât începutul unei bătălii globale, a declarat Nouriel Roubini, profesor de afaceri la Universitatea din New York, care a prezis criza din 2008.
Potrivit acestuia, lumea ar putea asista, de asemenea, la un conflict nuclear în Iran și, ceea ce îngrijorează cel mai mult SUA, la un război al Chinei pentru Taiwan. El susține că există deja un război rece între SUA și China, care ar putea escalada într-un "război fierbinte", deoarece președintele Xi Jinping încearcă să unească China și Taiwanul.
Este începutul a altceva
"Într-un anumit sens, cel de-al treilea război mondial a început deja", a declarat Roubini. "A început în Ucraina, pentru că acest conflict are implicații mai largi care depășesc cu mult Rusia și Ucraina. Este începutul a altceva".
Vorbind pentru Yahoo Finance, Roubini a subliniat amenințările geopolitice și ceea ce el numește noul Război Rece care a izbucnit între Statele Unite și China, precum și între Occident și puterile "revizioniste", inclusiv Rusia, China, Iran, Coreea de Nord și Pakistan.
"În esență, ele contestă ordinea economică, socială și geopolitică pe care SUA, Europa și Occidentul au creat-o după cel de-al Doilea Război Mondial", a declarat Roubini, explicând că această criză ar putea prinde în capcană SUA.
Momentul declanșator
Potrivit lui Roubini, pe lângă Ucraina, un alt punct fierbinte ar putea fi Iranul. "Negocierile dintre SUA și Iran cu privire la noul acord nuclear nu duc nicăieri, iar Israelul spune că dacă [Iranul] va deveni nuclear - și sunt la un pas de asta - îi vom ataca", a spus Roubini. În același timp, SUA și China se află pe un curs de coliziune, cele două țări continuând să se ciocnească pe fronturi, de la comerț la mișcarea forței de muncă și tehnologie.
"Cred că în următorii 5-10 ani va fi momentul în care va exista o confruntare între SUA și China pe tema Taiwanului, iar acest lucru ar putea fi un declanșator al transformării acestui război rece într-un război fierbinte", a spus el. "Așa ajungem la al treilea război mondial".
Citește și Nouriel Roubini: Criza este aici!
Economistul a explicat că: ”Pe lângă politicile monetare, fiscale și de credit excesiv de relaxate, șocurile negative ale ofertei au provocat o creștere bruscă a prețurilor. Carantinările din timpul pandemiei au dus la blocaje în aprovizionare, inclusiv în ceea ce privește forța de muncă. Politica "zero-COVID" a Chinei a creat și mai multe probleme pentru lanțurile de aprovizionare globale. Invazia Rusiei în Ucraina a provocat unde de șoc pe piețele de energie și alte mărfuri”.
Dr. Doom mai spune că: ”Toată lumea recunoaște acum că aceste șocuri negative persistente ale ofertei au contribuit la inflație, iar Banca Centrală Europeană, Banca Angliei și Rezerva Federală au început să recunoască faptul că o aterizare ușoară va fi extrem de dificil de realizat. Președintele Fed, Jerome Powell, vorbește acum despre o "aterizare mai moale" cu cel puțin "ceva durere". Între timp, scenariul unei aterizări dure devine consensul analiștilor de piață, al economiștilor și al investitorilor”. Citește mai departe AICI
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.