"În momentul de faţă avem 1,6 milioane de angajaţi cu salariul minim pe economie, dintre care 1,4 milioane sunt în mediul privat şi restul sunt în sistemul de stat. În mediul privat, dacă salariul minim nu este raportat la productivitatea muncii, la rata inflaţiei, eventual la alţi indicatori de sustenabilitate economică, rişti ca dacă faci această majorare superficial, economia să se contracte şi să dispară locuri de muncă, să se închidă afaceri", a afirmat Raluca Turcan, miercuri seară, la Antena 3.
Potrivit precizărilor sale, nivelul acestui salariu minim, de 2.300 de lei, este unul pe care ”angajatorii, mediul privat, s-au angajat să-l poată duce în condiţii de criză economică, de contracţie după o criză sanitară".
Citește și Ministrul Muncii: Ce înseamnă NOUA LEGE A SALARIZĂRII
Subliniind că "anul acesta salariul minim a fost majorat", cu 70 de lei, Turcan a anunțat că vor exista consultări periodice şi cu sindicatele şi cu patronatele, pentru a se găsi "o formulă de angajament astfel încât de acum încolo majorarea salariului minim să se facă predictibil şi adaptată la capacitatea economiei de a susţine această majorare".
Întrebată ce înseamnă, în acest caz, această predictibilitate, ministrul a arătat că se are în vedere introducerea unor indicatori de care să se ţină cont, iar majorarea să nu se facă "din pixul unor guvernanţi care, dacă avem un an electoral, se gândesc să facă salariul minim mai mare, dacă nu, strâng cureaua".
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.