Lipsa semiconductoarelor este strâns legată de minarea criptomonedelor.
Să explicăm. Pentru a mineri Bitcoin sunt necesare anumite cipuri specifice. Pentru Ethereum, de pildă, este necesar un cip care este folosit la plăcile grafice ale computerelor (acesta este și motivul pentru care aceste componente au devenit foarte scumpe).
Pe piața plăcilor grafice există frustrare de o bună bucată de vreme deoarece cei care au nevoie de aceste componente pentru altceva decât minerit (de pildă randări 3D pentru arhitecți sau pentru crearea jocurilor video) nu pot pune mâna pe ele decât cu foarte mare greutate și la prețuri extrem de mari pentru astfel de plăci.
Producători precum Nvidia sunt excedați de cererea uriașă din ultimul timp, mai ales din ultimul an.
Revenind la Bitcoin, până la un moment dat, acesta putea fi minat usor și cu placile video, însă dupa o vreme a devenit așa de greu (calculele au devenit mult mai complexe) încât au aparut ASIC-uri (application specific integrated circuit) specializate pe minat Btcoin.
Elon Musk, criticat că o dă la întors. Consternare în rândul investitorilor
Desigur, declarația de azi a lui Elon Musk a avut deocamdată efect o zi, rămâne să vedem ce se va întâmplat mai departe.
Dacă efectul se va mențile se va diminua și interesul pemntru criptomonede ceea ce va duce inevitabil la o reaxare a cererii de cipuri, ceea ce va ușura accesul unor industrii precum cea auto la semiconductorii necesari.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.