Liderii coaliţiei de guvernare îşi propun să discute astăzi o serie de măsuri fiscale menite să aducă mai mulţi bani la bugetul de stat şi, totodată, să menţină deficitul bugetar cât mai aproape de ţinta asumată pentru acest an, şi anume 4,4% din PIB.
Printre măsurile propuse ar fi şi majorarea salariului minim al angajaţilor din construcţii, care ar putea ajunge de la 4.000 la 4.500 lei. Mai mult, din această toamnă, angajaţii din agricultură, construcţii şi din industria alimentară ar putea plăti şi contribuţia la sănătate de 10%.
O altă măsură luată în calcul este majorarea impozitului pe dividende. De asemenea, se urmăreşte ca din această toamnă să se aplice doar două cote de TVA: 9% pentru alimente, medicamente, proteze sanitare şi servicii HoReCa, pentru orice altceva urmând să funcţioneze cota de 19%. De exemplu, pentru cazarea la hotel se va plăti o cotă de TVA de 9%, în timp ce pentru serviciile la restaurant cotă de TVA va fi de 19%.
În ceea ce priveşte microintreprinderile, pragul de impozitare va rămâne de 1% dacă cifra de afaceri se ridică la 500.000 de euro, depășirea acestui prag urmând să atragă, cel mai probabil, un impozit de 2,5%. De asemenea, guvernul ia în calcul şi majorarea salariului minim în două etape: o etapă în septembrie, propunându-se o creştere de la 3.000 la 3.300 lei brut, şi alta din ianuarie, urmând să se ajungă la nivelul de 3.750 lei.
Citește și Ajutoare de mii de lei pentru acești români, aprobate de Guvern
Citește și Majorarea valorii tichetelor de masă. Ce prevede noua OUG
Citește și Alexandru Bodislav: Degeaba mărești TVA la 19% dacă statul nu colectează
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.