Judecătorul Alexandru Vasilede a admis o cerere prin care se solicita suspendarea hotărârii CCR din 6 decembrie 2024 prin care au fost anulate alegerile prezidenţiale.
''Admite capătul de cerere privind suspendarea executării actului administrativ contestat. Suspendă executarea Hotărârii Curţii Constituţionale nr. 32 din 6 decembrie 2024, până la soluţionarea definitivă a cauzei. Admite acţiunea în anulare. Anulează Hotărârea Curţii Constituţionale nr. 32 din 6 decembrie 2024. Obligă pârâta la plata cheltuielilor de judecată către reclamantă în cuantum de 70 lei, reprezentând taxă judiciară de timbru. Cu drept de recurs în 5 zile de la pronunţare'', potrivit minutei deciziei.
Decizia poate fi atacată la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
Cine este Alexandru Vasile
Alexandru Vasile este judecător la secția de Contencios Administrativ și Fiscal din cadrul Curții de Apel Ploiești, secție condusă de judecătoarea Maria Stoicescu. Anterior el a fost judecător la Tribunalul Prahova, iar între 2013 și 2017 a fost detașat la Ministerul Justiției.
După cum reiese din ultima sa declarație de avere, Alexandru Vasile deține un apartament în Ploiești și conduce o Skoda Octavia, producție 2007. Salariul său anual se ridică la suma de 205.000 lei pe an și are active financiare în valoare de 200.000 lei.
Avocat: Nu ai ce suspenda
Comentând această decizie, avocatul Adrian Toni Neacșu, fost judecător și fost membru al CSM, a declarat că hotărârea Curţii de Apel Ploiești nu este definitivă în ce privește anularea Hotărârii 32/2024 a CCR, dar în schimb dispoziția privind suspendarea efectelor acesteia este executorie. Legea prevede că, într-o astfel de situație, nici un efect al actului administrativ suspendat nu se mai poate produce pe viitor.
”În ce privește anularea alegerilor nu ai ce suspenda pentru că efectele s-au produs și încheiat,dar în ceea ce privește reluarea în totalitate a procesului electoral da”, a apreciat avocatul.
Zegrean: ”A dat-o în bară”
La rândul său, fostul președinte al Curții Constituționale, Augustin Zegrean, a precizat că „sentința de astăzi spune că anulează HG privind alegerile și anulează decizia CCR de anulare a alegerilor. Aici a dat-o în bară pentru că nici o instanță din țară nu poate să anuleze deciziile CCR”.
Nu mai există efecte curente
Ministrul Justiției, Radu Marinescu, a explicat, pe de altă parte, că alegerile programate în luna mai „merg mai departe pentru că actele administrative ale guvernului nu au fost suspendate sau anulate”.
„Hotărârea Curții Constituționale a României (CCR, n.r.) nu este act administrativ. Cu alte cuvinte, legea nu permite suspendarea sau anularea acesteia. Dar trecând peste acest considerent, veți observa în dispozitivul hotărârii pronunțate de Curtea de Apel Ploiești faptul că se admite capătul de cerere privind suspendarea executării actului administrativ contestat. Actul administrativ, așa a interpretat magistratul care a pronunțat această hotărâre, ar fi Hotărârea Curții Constituționale nr. 32. Acum, în temeiul acestei hotărâri a CCR, guvernul a adoptat acte normative care au organizat alegerile. Cu alte cuvinte, executarea hotărârii Curții Constituționale s-a realizat deja până la momentul pronunțării hotărârii de la Ploiești. Cu alte cuvinte, nu mai există efecte curente care să fie suspendate prin efectul hotărârii judecătorești pronunțate”, a spus Ministrul Justiției, într-o emisiune la B1 Tv.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.