Oficial, motivul invocat a fost suprapunerea cu o reuniune a Consiliului de Cooperare al Golfului (GCC), însă tensiunile interne privind respectarea cotelor de producție par să fie cauza reală a acestei decizii.
Tensiuni privind respectarea cotelor de producție
Amânarea vine după discuții tensionate între miniștrii energiei din Arabia Saudită, Rusia și Kazahstan. Kazahstanul a nemulțumit constant celelalte state membre depășind limitele stabilite pentru producție, ceea ce a subminat eforturile de a menține prețurile petrolului pe piața internațională.
Kazahstanul, care face parte dintre cele opt state ce aplică reduceri voluntare ale producției, dorește reevaluarea capacității sale de producție pentru a-și crește output-ul, având în vedere dezvoltarea câmpului petrolier Tengiz. Însă, o astfel de cerere ar putea determina alte state să ceară și ele ajustări, provocând un efect de domino în cadrul organizației.
Asigurări din partea Kazahstanului și Irakului
În urma întâlnirilor bilaterale cu liderii saudiți și ruși, Kazahstanul și-a reafirmat intenția de a respecta cotele stabilite. Similar, Irakul, un alt producător care a depășit în trecut limitele de producție, a garantat că își va ajusta output-ul pentru a respecta viitoarele alocări.
Ce urmează?
La întâlnirea reprogramată, membrii Opec+ sunt așteptați să extindă actualele reduceri de producție, împreună cu cele voluntare, pentru mai multe luni. În prezent, prețul Brent, etalonul internațional al petrolului, a înregistrat o ușoară creștere, atingând 73,09 dolari pe baril.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.