În aceeași propunere este prevăzut și că apelurile telefonice la numărul de urgență 112 care anunță dispariția unui copil să fie preluat și gestionat de un nou sistem telefonic care se va ocua exclusiv de astfel de situații.
Aceste noi prevederi sunt propuse în contextul răpirii adolescentei de 15 ani, Alexandra Măceșanu, în Caracal.
În textul propunerii se spune că localizarea persoanei dispărute va putea realiza cu ajutorul telefonului mobil pe care îl are asupra sa.
La ora actuală localizarea cu ajutorul telefonului mobil nu se poate face decât în cazul unui dosar penal.
Noua propunere prevede ca de acum persoanele vulnerabile să poată fi localizate cu ajutorul telefonului mobil, persoanele vulnerabile fiind definite astfel:
persoana cu privire la care există date și informații că este victima unor infracțiuni contra vieții, de lipsire de libertate în mod ilegal, de trafic și exploatare a persoanelor vulnerabile sau a unei infracțiuni contra libertății și integrității sexuale;
copiii;
persoana care urmează un tratament medical a cărui întrerupere îi pune în pericol integritatea corporală, sănătatea sau viața;
persoana cunoscută cu un comportament suicidal sau cea cu privire la care există date și informații că planifică să se sinucidă.
Mai mult, noul proiect prevede ca apelurile la 112 care semnalează dispariția unui copil vor fi preluate de un nu sistem denumit ”Dispariție minori”. Acest nou serviciu va prelua în cel mai scurt timp cazul și va culege rapid informații despre copilul dat dispărut, nume, varsta, fotografii, semne distinctive etc.
Cazul Caracal. Se reiau cercetările la casa ororilor
Potrivit proiectului, apelurile făcute la numărul unic pentru apeluri de urgență (112) ce anunță dispariția unui copil vor fi redirecționate către un nou sistem telefonic, numit “Dispariție minor”, care va asigura preluarea rapidă a apelurilor și a altor date legate de copilul dispărut, inclusiv fotografii.
De asemenea, vor fi înființate în cadrul Inspectoratului General al Poliției Române unități cu personal specializat în cazuri de persoane dispărute. În privința situațiilor în care există suspiciunea de răpire a unui copil, se va active mecanismul “Alertă răpire copil”, un mecanism deja existent care asigură popularizarea anunțului de posibilă răpire, prin persoane juridice partenere, inclusiv prin mass-media. De asemenea, sistemul RO-ALERT poate fi utilizat și pentru transmiterea către populație a mesajului de alertă în cazul răpirii unui minor, se mai arată în noul proiect.
Noul act normativ prevede o secțiune specială dedicată drepturilor membrilor de familie ai persoanei dispărute:
dreptul de fi informați cu privire la stadiul procedurilor de căutare;
dreptul de a participa la activitățile de căutare a persoanei dispărute împreună cu autoritățile competente;
dreptul de a derula, independent, activități de căutare a persoanei dispărute;
dreptul la consiliere psihologică și asistență juridică gratuită;
dreptul de a fi îndrumați, la cerere, către instituțiile și organizațiile neguvernamentale care asigură consiliere psihologică sau orice alte forme de asistență de specialitate;
dreptul de a face plângere împotriva măsurilor luate sau dispuse în temeiul prezentei legi.
Nu în ultimul rând, proiectul prevede sancțiunile pentru cei care alarmează falsa supra unei persoane dispărute.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.