Cererea de pensionare trebuie să fie însoțită de o serie de acte prin care să se poată demonstra îndeplinirea condițiilor legale, respectiv vechimea în muncă și vârsta de pensionare. Potrivit legislației momentului, pensiile se plătesc de la data acordării, stabilită prin decizie a casei teritoriale de pensii sau a casei de pensii de sector.
Decizia de admitere sau respingere a cererii de pensionare ar trebui emisă, potrivit legislației privind sistemul public de pensii, în cel mult 45 de zile de la data înregistrării solicitării. Spun ar trebui pentru că, în realitate, decizia de pensionare nu este emisă în 45 de zile, ci în mai multe luni, uneori chiar în cinci sau șase.
După cum stabilește legea pensiilor în vigoare, decizia de pensie se transmite solicitantului în termen de cel mult cinci zile de la data emiterii și trebuie să conțină și motivele admiterii sau respingerii cererii.
Citește și Vârsta de pensionare. Se are în vedere modificarea legislației
Începând cu luna septembrie 2021, dată la care va intra în vigoare noua lege a pensiilor, respectiv Legea nr. 127/2019, valoarea pensiei se va determina prin înmulțirea numărului total de puncte realizat de asigurat cu valoarea punctului de referință.
Punctul de referință va reprezenta raportul dintre valoarea punctului de pensie și nivelul mediu al stagiilor de cotizare prevăzute de legislația anterioară (adică 25). Acesta va avea valoarea, la 1 septembrie 2021, de 75 de lei.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.