Statele Unite devin, astfel, prima țară din lume care se dezangajează de acest acord semnat de 197 de state. ”A venit momentul când trebuie să părăsim Acordul de la Paris”, declara, în 2017, președintele republican. ”Am fost ales să-i reprezint pe locuitorii din Pittsburgh, nu Parisul”, adăuga liderul de la Casa Albă. Retragerea din acord va dura aproximativ un an, iar dacă va fi completată, decizia va intra în vigoare după alegerile care vor avea loc în 2020.
Conservatorii americani au salutat anunțul. Dar președinta Camerei inferioare a Congresului SUA, Nancy Pelosi, a denunțat ”o nouă decizie anti-știință, prin care viitorul planetei noastre și al copiilor noștri este abandonat la voia întâmplării”.
Citește și Climă. Giganții petrolieri și-au golit buzunarele pentru a pune bețe în roate
Motivul oficial al retragerii este că, în opinia Washingtonului, acest acord este incorect pentru Statele Unite, deși textul oferă tuturor semnatarilor dreptul de a-și stabili singuri obiectivele de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră. Într-un comunicat, Pompeo a invocat ”restricțiile economice incorecte impuse muncitorilor, întreprinderilor și contribuabililor americani”.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.