Potrivit prevederilor art. 122 din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificările și completările ulterioare „Locurile de tratament balnear se asigură în unităţile de tratament din proprietatea CNPP si, în completare, prin contracte încheiate, potrivit legii, cu alte unităţi de profil";
Potrivit prevederilor art. 109 alin. (4) din Legea nr. 360/2023 privind sistemul public de pensii, cu modificările şi completările ulterioare ”Prestaţiile privind tratamentul balnear sunt asigurate în unităţile de tratament din proprietatea CNPP şi, în completare, în unităţi de profil, prin contracte
încheiate potrivit legii.”
Numărul total al biletelor de tratament balnear care se vor acorda în anul 2024 prin sistemul organizat şi administrat de Casa Naţională de Pensii Publice și care poate fi finanţat din bugetul asigurărilor sociale de stat, se stabileşte în urma încheierii unui contract cu Societatea Comercială de Tratament Balnear şi Recuperare a Capacităţii de Muncă "T.B.R.C.M." - S.A. respectiv încheierii unor contracte subsecvente de prestări servicii cu alte unităţi de profil în baza atribuirii de acorduri cadru de servicii de tratament balnear, cazare şi masă în anul 2024, în conformitate cu prevederile Legii nr. 98/2016 privind achiziţiile publice, cu modificările și completările ulterioare, și cu prevederile Hotărârii nr.
395/2016 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor referitoare la atribuirea contractului de achiziţie publică din Legea nr. 98/2016 privind achiziţiile publice, cu modificările și completările ulterioare.
Prin Legea nr. 442/2023 a bugetului asigurărilor sociale de stat pentru anul 2024 s-au prevăzut sumele cu această destinaţie la capitolul „Asigurări si asistență socială", titlul “Asistenţă socială”, articolul "Ajutoare sociale", alineatul "Ajutoare sociale în natură", în valoare de 400.000 mii lei.
Astfel, din această sumă vor fi asigurate maximun 60.420 de bilete de tratament balnear, repartizate pe maximum 19 serii în unităţile de tratament balnear, proprietate a Casei Naţionale de Pensii Publice, iar diferența de bilete se va stabili în urma încheierii unor contracte subsecvente de prestări servicii cu alte unităţi de profil în baza atribuirii, în anul 2024, de acorduri cadru de servicii de tratament balnear, cazare şi masă, cu respectarea prevederilor Legii nr. 98/2016privind achiziţiile publice, cu modificările și completările ulterioare, și a prevederilor Hotărârii nr. 395/2016 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor referitoare la atribuirea contractului de achiziţie publică din Legea nr. 98/2016 privind achiziţiile publice, cu modificările și completările ulterioare.
Numărul biletelor de tratament balnear care se acordă gratuit categoriilor de persoane beneficiare de prevederile unor legi speciale, precum şi categoriilor de persoane beneficiare ale sistemului de asigurare pentru accidente de muncă şi boli profesionale, se stabileşte prin aplicarea unui procent de maxim 15% la numărul total de bilete de tratament.
Obiectul de reglementare al proiectului de act normativ îl constituie acordarea prestaţiilor sub forma biletelor de tratament balnear, pentru anul 2024, prin sistemul organizat şi administrat de Casa Naţională de Pensii Publice şi nu vizează, pentru anul 2024, acordarea biletelor de odihnă.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.