Agenţia Federală de specialitate, Bundesnetzagentur, a precizat, marţi, că procedura de autorizare se suspendă "din motive juridice", relatează agențiile de presă internaționale.
"În urma unei examinări amănunțite a documentației, Bundesnetzagentur a concluzionat că nu este posibilă certificarea operatorului gazoductului Nord Stream 2 decât dacă această societate este organizată sub o formă juridică în conformitate cu legislația germană", a arătat instituția menționată.
Certificarea Nord Stream 2, controlat de gigantul de gaze rusesc Gazprom, este unul dintre ultimii pași înainte de punerea în funcțiune a gazoductului.
În lipsa acestei aprobări, gazoductul menit să transporte gaze naturale rusești direct în Europa Occidentală prin Germania, fără a mai trece prin Ucraina, nu poate funcționa legal.
Ucrainenii salută decizia
Iuri Vitrenko, șeful companiei energetice a Ucrainei, Naftogaz, a salutat decizia agenției de reglementare germane.
Această țară invadată de Rusia în 2014, când Moscova a anexat ilegal peninsula Crimeea, are, astfel, succes în demersul său de a deveni parte a procesului de consultare în vederea certificării, notează Reuters.
"Este un punct de vedere important, care sugerează că agenția germană ne împărtășește opinia conform căreia certificarea nu poate fi aplicată gazoductului exclusiv în Germania, ci trebuie aplicată în ansamblu, pentru întreaga conductă, de pe teritoriul Federației Ruse și până pe teritoriul Germaniei", spus oficialul ucrainean.
Programat iniţial să fie dat în exploatare în 2019, gazoductul Nord Stream 2 a suferit numeroase întârzieri după ce SUA au amenințat că vor penaliza companiile care se vor implica în construcția acestei conducte.
Situația s-a schimbat după ce președintele american Joe Biden a decis să elimine unele sancțiuni în luna mai a acestui an.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.