Măsurile alternative, menționate în documentul care se află abia în fază de lucru, vor fi puse la dispoziție, în mod gratuit, clienților amenințați să rămână fără electricitate. Printre acestea se regăsesc:
- surse de sprijin pentru evitarea întreruperii;
- sisteme de plată anticipată;
- audituri energetice;
- servicii de consultanță în domeniul energiei;
- planuri alternative de plată;
- amânare privind întreruperea curentului.
De asemenea, conform aceluiași proiect, va fi "interzisă deconectarea de la rețeaua electrică a locurilor de consum unde locuiesc consumatori vulnerabili în situaţii de criză de energie." Asta în condițiile în care, potrivit prevederilor actuale din Legea nr. 123/2012, se menționează că este interzisă deconectarea de la rețeaua electrică a consumatorilor vulnerabili inclusiv în situații de criză de energie.
Citește și Ajutor de încălzire. Raluca Turcan recunoaște: Cu toții suntem îngrijorați
Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei urmează a stabili și alte situații și categorii de consumatori vulnerabili care nu pot fi deconectați.
În plus, în scopul stabilirii categoriilor de consumatori vulnerabili, se va ține cont, printre altele, de nivelul veniturilor, de ponderea cheltuielilor cu energia din venitul disponibil, de eficiența energetică a locuințelor, de dependența critică de echipamente electrice, din motive de sănătate și de vârstă, scrie Avocatnet.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.