Debitul Dunării la intrarea în ţară va fi în scădere pe parcursul acestei săptămâni până la valoarea de 3.500 mc/s, situându-se sub mediile multianuale ale lunilor iulie şi august, conform prognozei Institutului Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA) pentru perioada 27 iulie - 3 august 2024.
"Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) va fi în scădere în prima zi până la valoarea de 3.700 mc/s, apoi staţionar la valori de 3.700 - 3.600 mc/s, cu tendinţă de scădere la sfârşitul intervalului (3.500 mc/s), situându-se sub mediile multianuale ale lunilor iulie (5.350 mc/s) şi august (4.300 mc/s). În aval de Porţile de Fier debitele vor fi în general în scădere", se arată în prognoza INHGA.
Debitul maxim al Dunării la intrarea în ţară pentru luna iulie a fost estimat la 6.500 metri cubi/secundă (mc/s), mai mare faţă de valoarea medie multianuală de 5.350 mc/s, iar cel minim de 4.000 mc/s, relevă prognoza trimestrială emisă de hidrologi.
De asemenea, pentru luna august, debitul maxim al Dunării a fost estimat la 5.000 mc/s, iar cel minim la 2.800 mc/s, faţă de media lunii de 4.300 mc/s.
Potrivit INHGA, prognoza pe râurile interioare pentru săptămâna aceasta arată că debitele medii zilnice vor fi în general staţionare, exceptând râurile mari unde vor fi în scădere în prima parte a intervalului.
Hidrologii avertizează că sunt posibile creşteri de niveluri şi debite pe unele râuri mici din zonele de deal şi munte datorită precipitaţiilor prognozate.
Regimul hidrologic în iulie s-a situat la valori cuprinse între 30 şi 50% din mediile multianuale lunare, mai mari (50-80%) pe râurile din bazinele hidrografice: Vişeu, Iza, Tur, Someşul Mare, Bega Veche, Bega, Timiş, Bârzava şi pe cursurile superioare ale Jiului şi Bistriţei şi mai mici (sub 30%) pe râurile din bazinele hidrografice: Călmăţui, Siret (exceptând cursul superior al Bistriţei), Prut mijlociu şi inferior şi pe râurile din Dobrogea.
În luna august, regimul hidrologic se va situa la valori cuprinse între 30-50% din mediile multianuale lunare, mai mari (50-80%) pe râurile din bazinele hidrografice: Vişeu, Iza, Tur, Someşul Mare, Arieş, Bega Veche, Bega, Timiş, Bârzava şi pe cursurile superioare ale Mureşului, Jiului şi Bistriţei şi mai mici (sub 30%) pe râurile din bazinele hidrografice: Rm.Sărat, Trotuş, Moldova, Suceava, Bârlad, Jijia, pe cursurile mijlocii şi inferioare ale Bistriţei şi Prutului, pe cursul Siretului şi pe râurile din Dobrogea.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.