Prețurile la cacao sunt așteptate să scadă cu aproape 30% până la sfârșitul anului 2025, pe măsură ce oferta globală crește dincolo de Africa de Vest, iar cererea se diminuează din cauza costurilor ridicate, potrivit unui sondaj Reuters realizat în rândul a 11 traderi și analiști.
Cotațiile la cacao pe piața din Londra (LCCc2) sunt estimate să încheie anul la 5.500 de lire sterline pe tonă metrică, în scădere cu 32% față de închiderea de joi și cu 37% sub nivelul de la finalul anului 2024, conform previziunii mediane a sondajului.
În New York, prețul contractelor futures pe cacao (CCc2) este prognozat să ajungă la 7.300 de dolari pe tonă până la sfârșitul anului, marcând o scădere de 28% față de ultima închidere și de 34% comparativ cu finalul lui 2025.
În 2024, cacao a fost cea mai performantă marfă de pe piețele globale, cu prețuri aproape triple și un record de aproape 10.000 de lire sterline pe tonă la Londra. Această explozie a fost determinată de probleme severe ale culturilor și condiții meteorologice nefavorabile în Coasta de Fildeș și Ghana, care asigură aproximativ 60% din producția mondială de cacao.
Creșterea producției va echilibra piața
Creșterea prețurilor a stimulat producătorii, în special pe cei din afara Africii de Vest, să investească masiv în îngrijirea culturilor, prin tăierea arborilor și aplicarea mai multor îngrășăminte. Acest lucru, alături de îmbunătățirea vremii în Africa de Vest, este de așteptat să majoreze oferta în 2025.
„Sezonul actual pare moderat mai bun decât rezultatul dezastruos de anul trecut, iar producătorii de ciocolată s-au adaptat la prețurile mai mari, limitând cererea de boabe de cacao”, a declarat Tedd George, expert în mărfuri axate pe Africa la Kleos Advisory.
Estimarea mediană a participanților la sondaj indică o piață echilibrată în sezonul actual 2024/25, care se desfășoară din octombrie până în septembrie, după trei ani consecutivi de deficit, inclusiv un deficit record de 450.000 de tone în 2023/24.
Cererea în scădere pune presiune pe producători
Producătorii de ciocolată raportează scăderi tot mai mari ale volumelor de vânzări, deoarece consumatorii, afectați de inflație, resping prețurile ridicate.
Gigantul Barry Callebaut (BARN.S), care procesează aproximativ o cincime din producția mondială de cacao, estimează că volumele sale de vânzări vor scădea cu un procent redus în acest an, deoarece clienții săi renegociază prețurile ciocolatei cu retailerii.
Producția de cacao în Coasta de Fildeș, cel mai mare producător global, este estimată să crească la 1,8 milioane de tone în acest sezon, față de aproximativ 1,75 milioane de tone în 2023/24. În Ghana, al doilea mare producător, recolta ar urma să își revină la 620.000 de tone, după un nivel estimat de doar 450.000 de tone sezonul trecut.
„Nivelurile actuale ale prețurilor vor avea un impact serios asupra creșterii cererii, iar dacă reușim să evităm problemele meteorologice în 2025, am putea vedea un surplus semnificativ în sezonul 2025/26”, a declarat Steve Wateridge, șeful departamentului de cercetare la TRS by Expana, o firmă de analiză și raportare a prețurilor.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.