Ministrul a declarat că: ”Problematica aceasta a reformei pensiilor speciale, a pensiilor, a salarizării bugetarilor, acestea nu sunt reforme simple, sunt reforme extrem de compelxe, cu un impact social masiv și, de aceea, ele trebuie făcute cu o fundamentare foarte serioasă pentru că ele vizează, mai ales reforma pensiilor generale, peste cinci milioane de beneficiari și, din acest punct de vedere, eliminarea inechităților sau a plafonului de 9,4% din PIB”, a explicat oficialul.
Boloș a mai explicat că: ”Gândiți-vă că nimeni nu a preconizat că vom avea o evoluție atât de bruscă a ratei inflației și că ne va pune în dificultate că, într-adevăr, mai avem puțin spațiu până la atingerea plafonului de 9,4%, dar dacă în 2 – 3 ani – și am văzut simulările, nu vă spun din povești – mai avem aceeași rată a inflației, Guvernul ajunge în imposibilitatea de a lua măsurile pentru ajustarea pensiilor și veniturilor oamenilor”, a declarat Marcel Boloș la B1TV.
Vorbind despre motivele pentru care Guvernul nu a negociat capitolul pensii din PNRR, Boloș aspus că: ”La negociere nu se merge doar cu dorința noastră de a schimba plafonul de 9,4% din PIB, se merge cu simulările care se fac de către experții Băncii Mondiale și trebuie să arătăm Comisiei Europene că fie pe evoluția preconizată a inflației, fie pe creșterea PIB în perioada următoare de timp, să arătăm că planfonul de 9.4% din PIB blochează măsurile de ajustare pe care ar trebui să le ia Guvernul într-o perioadă de timp viitoare. Aceste simulări sunt aproape de finalizare. Să nu uităm că-n perioada 15 – 19 mai avem delegație la Bruxelles pentru a discuta atât problema pensiilor, continuarea reformei în ce privește pensiile speciale, și problema care privește inclusiv plafonul de 9,4%”.
În martie erau 4.598.236 de pensionari. Câți sunt beneficiari de pensii speciale
Conform Casei Naționale de Pensii Publice, în luna martie 2023, România număra 4.598.236 de pensionari care au încasat în total 9.215.692.600 lei.
Din cei peste 4,5 milioane de pensionari, 420.512 persoane beneficiau, în luna martie, de pensii şi indemnizaţii prevăzute de legi speciale, conform datelor centralizate de Casa Naţională de Pensii Publice.
Cel mai mare număr de persoane se înregistra în cazul beneficiarilor de indemnizaţii conform D.L. nr. 118/1990 - privind acordarea unor drepturi persoanelor persecutate din motive politice de dictatură instaurată cu începere de la 6 martie 1945, precum şi celor deportate în străinătate ori constituite în prizonieri, cu modificările şi completările ulterioare, respectiv 162.527. Indemnizaţia medie era de 1.383 lei. Citește mai mult AICI
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.