O echipă internațională de oameni de știință din domeniul medical a publicat în revista Nature Immunology un articol intitulat "Perspective", în care prezintă cercetările în curs de desfășurare privind motivele pentru care unele persoane sunt rezistente la infecțiile cu SARS-CoV-2. În lucrarea lor, aceștia notează că, în prezent, se cunosc foarte puține lucruri despre motivul pentru care unele persoane sunt imune la COVID-19, dar sugerează că un efort mai mare pentru aflarea cauzei ar putea duce la noi modalități de tratare sau de prevenire a bolii.
Autorii notează că pandemia a servit pentru a reaminti comunității mondiale variabilitatea remarcabilă a răspunsului viral - unele persoane sunt asimptomatice, în timp ce altele se îmbolnăvesc atât de tare încât mor. De asemenea, ei remarcă diferențele clare pe care cercetătorii le-au observat; de exemplu, cazurile în care o singură persoană dintr-o familie rămâne neinfectată în timp ce toți cei din jur se îmbolnăvesc; sau persoanele care lucrează într-un mediu cu risc ridicat, dar care nu se îmbolnăvesc.
COVID-19. Noua subspecie a variantei Delta, monitorizată atent. E motiv de îngrijorare?
Autorii notează, de asemenea, că, deocamdată, nimeni nu știe cu adevărat de ce există o asemenea variabilitate în răspunsul la infecțiile cu SARS-CoV-2, deși există indicii. Au existat unele rapoarte conform cărora persoanele cu sânge de tip O, de exemplu, suferă mai puțin atunci când sunt infectate. Și au existat și alte studii care sugerează că anumite proteine produse de organism sunt mai mult sau mai puțin active atunci când se confruntă cu virusul SARS-CoV-2. De asemenea, s-a dovedit că virusul are nevoie de proteine care au receptori precum ACE2 sau TMEM41B. Dacă persoanele nu au acești receptori, virusul nu se poate replica.
Autorii sugerează necesitatea unui studiu de anvergură privind variabilitatea răspunsului la infecțiile cu SARS-CoV-2. Un astfel de studiu ar implica subiecți care cred că ar fi trebuit să fie infectați cu această boală. Pentru un astfel de studiu va fi necesară recrutarea în mod activ de membrii ai unei gospodării în care o persoană rămâne neinfectată. De asemenea, aceștia afirmă că etapele inițiale ale unui astfel de studiu sunt deja în curs de desfășurare, 400 de voluntari care îndeplinesc criteriile necesare s-au înscris deja.
Autorii concluzionează menționând că natura pandemiei a sugerat că virusul SARS-CoV-2 nu va dispărea prea curând; astfel, ar fi benefic dacă comunitatea științifică ar putea înțelege pe deplin de ce oamenii răspund atât de diferit atunci când sunt expuși la acesta.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.