Să nu le vorbiți spaniolilor despre uleiul de măsline! Creșterea prețului la acest produs vine ca un șoc pentru familiile spaniole, pentru care uleiul de măsline este nu doar un aliment de bază, dar și o mândrie națională.
„Aurul lichid” nu și-a justificat niciodată mai bine denumirea: de cealaltă parte a Pirineilor, prețul unei sticle cu ulei a crescut cu 14% în ultima lună și cu 45% de la începutul anului. Prețurile s-au dublat comparativ cu ianuarie 2022. O scumpire dezastruoasă într-o țară unde se consumă, în medie, 11,5 litri de ulei de măsline de persoană pe an, conform Consiliului Internațional de Măsline, înaintea Greciei (11,20 litri) și Italiei (7,98). ), și cu mult înaintea Franței (1,92).
Spania s-a confruntat însă cu o secetă istorică în ultimii doi ani, care i-a afectat în mod semnificativ producția. Recolta 2022-2023 a scăzut astfel la 673.000 de tone, sau „mult mai puțin decât media anuală” de „1.380.000 de tone”, a amintit pe X, fostul Twitter, ministrul Agriculturii Luis Planas.
O scădere a producției care a dus la o creștere bruscă a prețurilor. Potrivit organizației de consumatori Facua, prețul uleiului de măsline a crescut cu 42% de la începutul anului în Spania, trecând de la 6,91 euro pe litru în medie la începutul lunii ianuarie la 10,34 euro la începutul lunii septembrie. Potrivit OCU, o altă asociație spaniolă a consumatorilor, această creștere este semnificativ mai mare decât cea înregistrată în țările vecine, unde unii spanioli își vor cumpăra acum proviziile. Potrivit organizației, uleiul de măsline este acum cu 27% mai ieftin în Portugalia decât în Spania. În Franța, prețurile sunt cu 16% mai mici decât cele practicate de supermarketurile spaniole.
Ministerul spaniol al Agriculturii trebuie să „adopte măsurile necesare pentru a controla lanțul de producție, asigurându-se că nu se comite abuzuri și investigând eventualele speculații”, a subliniat OCU într-un comunicat de presă.
Creșterea prețurilor uleiului de măsline observată în ultimele luni este „ceea ce îngrijorează cel mai mult familiile în acest moment”, a recunoscut ministrul Economiei, Nadia Calviño, amintind luni, 18 septembrie, la postul de televiziune La Sexta, că uleiul de măsline a fost „baza bucătăriei spaniole”. Din acest motiv, toți profesioniștii din sector trebuie să „depună eforturi” pentru „conținerea prețurilor”, a adăugat ea, subliniind reducerea TVA la uleiul de măsline de la 10% la 5% decisă la sfârșitul anului 2022 de guvern în cadrul unui plan anti-inflatie.
La mijlocul lunii septembrie, Nadia Calviño a asigurat că nu a auzit de practici reprobabile din partea sectorului, guvernul atribuind creșterea prețurilor unui dezechilibru între „ofertă și cerere”.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.