Publicitate
Comisia Europeană, ramura executivă a UE, consideră că evaluările tehnice arată că noua infrastructură nu ar aduce niciun beneficiu și ar putea dura până la șapte ani pentru a fi finalizată, potrivit unui oficial UE care a refuzat să fie numit pe o temă confidențială.
Proiectul gazoductului Midcat, care ar fi trebuit să lege Spania și Franța prin Pirinei, a fost abandonat în 2019. Premierul spaniol Pedro Sanchez a reactivat planul după invazia Rusiei în Ucraina pentru a maximiza utilizarea terminalelor țării pentru a procesa gazele naturale lichefiate importate din țări terțe.
Europa ia în considerare diverse măsuri pentru a interveni pe piața energiei, inclusiv plafoane de preț, reducerea cererii de energie și taxe excepționale pentru companiile energetice, în condițiile în care creșterea prețurilor amenință economia și împinge gospodăriile spre sărăcie. Treisprezece state UE au fost deja afectate de întreruperile de aprovizionare cu gaze naturale ale Rusiei.
Comisia va realiza în curând un studiu privind viitoarele opțiuni de infrastructură care să lege Peninsula Iberică de Europa Centrală, inclusiv o posibilă legătură Spania-Italia, a declarat un alt oficial UE. Rezultatele unui prim studiu de fezabilitate realizat de promotorul proiectului, compania italiană de rețele de gaze SNAM SpA, sunt așteptate în cursul acestui an, a adăugat oficialul.
Sprijin german
Germania, ale cărei importuri de gaze rusești se ridicau la 55% înainte de război, a susținut proiectul Midcat. Însă Franța rămâne neconvinsă în privința gazoductului, deoarece consideră că cele 3 miliarde de euro (3 miliarde de dolari) pe care ar trebui să le plătească nu ar răspunde nevoilor actuale și nici nu ar contribui la îndeplinirea obiectivelor ecologice ale UE.
O analiză tehnică a concluzionat că noua conductă nu ar aduce niciun beneficiu, chiar dacă blocajele din sistemul francez ar fi depășite pentru a permite fluxuri de gaze către Germania și Europa Centrală. Fluxurile de gaze s-ar confrunta cu bariere suplimentare, din cauza unei compoziții diferite a gazului care necesită noi instalații la frontiera franco-germană.
Obiectivele ecologice ale UE de reducere a dependenței de combustibilii fosili au exclus proiectele privind gazele naturale de pe lista de priorități a Comisiei, gazul fiind catalogat în prezent drept un combustibil de tranziție.
Hidrogenul regenerabil
Cu toate acestea, evaluarea tehnică nu a luat în considerare potențialul de transport de hidrogen regenerabil din Peninsula Iberică, despre care Spania spune că este necesar.
RepowerEU, planul Comisiei de reducere a dependenței sale de gazul rusesc prezentat în luna mai a anului trecut, a menționat că noile investiții pentru conectarea terminalelor GNL din Peninsula Iberică cu restul Europei prin intermediul unei infrastructuri pregătite pentru hidrogen ar putea contribui la diversificarea aprovizionării cu gaz și la exploatarea potențialului de hidrogen regenerabil.
În cazul în care proiectele Midcat nu avansează, Spania face presiuni pentru o conductă de gaze cu Italia care ar urma să conecteze Barcelona și Livorno. Acest proiect s-ar putea dovedi mai atractiv în urma unei analize cost-beneficiu, a declarat un oficial UE.
Citește și: Cum a ajuns Europa sclavul gazelor de la ruși. Mecanisme mai puțin știute și miliarde pompate
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.