Planul, dacă va fi acceptat de statele membre, va intra în vigoare în șase luni pentru țiței și în opt luni pentru motorină și alte produse petroliere.
CÂT DE SEVERE VOR FI SANCȚIUNILE UE?
Conform propunerii, Ungaria și Slovacia ar urma să beneficieze de o perioadă mai lungă - până la sfârșitul anului 2023 - pentru a se adapta la embargo. Acest lucru înseamnă că țările UE vor putea în continuare să cumpere petrol rusesc prin Ungaria și Slovacia, cu excepția cazului în care planul va fi ratificat pentru a împiedica cele două țări să cumpere mai mult petrol decât au nevoie.
MAI POATE AJUNGE PETROLUL RUSESC ÎN EUROPA?
Țările europene ar putea continua să cumpere petrol rusesc din terțe țări terțe fără a știi de unde provine acesta. De obicei, petrolul poate fi urmărit pe baza compoziției sale chimice, cum ar fi conținutul de sulf și densitatea. Cu toate acestea, unii cumpărători au fost păcăliți în trecut prin documente false, care ascundeau originea transporturilor din țări aflate sub sancțiuni, inclusiv Iran și Venezuela. Lucruile devin și mai dificile dacă țițeiul este amestecat cu alte soiuri de petrol pentru rafinării și aproape imposibil după ce a fost transformat în produse standard, precum benzina, motorina sau parafina.
CINE A SUSPENDAT ACHIZIȚIILE DE PETROL RUSESC
Potrivit JP Morgan, cel puțin 26 de mari rafinării și companii comerciale europene au suspendat achizițiile spot sau intenționează să elimine treptat un total de 2,1 milioane de barili pe zi (bpd) din importurile rusești. Companiile europene, printre care Shell, TotalEnergies, Repsol și BP, nu mai cumpără produse rafinate care conțin petrol rusesc. Iar contractele BP stipulează că orice tranzacție cu un vânzător care încalcă politica sa va fi invalidată. Mai multe companii de transport maritim cer, de asemenea, garanții că încărcăturile nu au legătură cu Rusia și că nu au fost transferate de pe o navă sub pavilion rusesc.
DE CE ESTE DIFICIL DE URMĂRIT TRANSPORTURILE DE PETROL RUSESC?
Cu toate documentele posibile și imposibile, nu există nicio garanție că urmele de petrol rusesc vor fi eliminate complet. "Unele produse procesate în rafinăriile europene vor continua să conțină petrol rusesc", spun reprezentanții Shell. "În același timp, multe produse, cum ar fi motorina, sunt de obicei amestecate - ceea ce înseamnă că o parte din lichidele amestecate în conductele și rezervoarele care alimentează întreaga industrie vor proveni din Rusia.
Citește și De ce Europa nu poate apela la sprijinul OPEC
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.