De ce trebuie să ne orientăm către soluții care nu poluează precum energia solară

DCBusiness Team |
Data publicării:
Mgmenergo / FOTO: Pexels
Mgmenergo / FOTO: Pexels

Una dintre cele mai mari și importante probleme cu care ne confruntăm în ultimele decenii, este poluarea. Există mai mulți factori care au dus la creșterea nivelului de poluare din ultimii ani.

Un aspect la care trebuie să ne gândim serios pentru a putea lupta împotriva poluării ridicate, este energia verde. În acest sens, cea mai bună opțiune este reprezentată de energia solară care se obține cu un impact negativ minim. Totodată, este o soluție foarte accesibilă din punct de vedere financiar care are un impact benefic asupra omului de rând. Energia solară împreună cu alte soluții pentru energia verde, pot transforma complet modul în care planeta va evolua.

Schimbările climatice și impactul combustibililor fosili

În mod sigur, cel mai mare impact negativ a fost adus de utilizarea combustibililor fosili. Arderea acestor combustibili a trimis în atmosfera gaze cu efect de sera în cantități uriașe. Acest lucru a contribuit într-o măsură foarte mare la fenomenul cunoscut drept încălzire globală. Cărbune, petrol sau gaze, sunt combustibilii cei mai poluanți pentru planeta noastră și trebuie obligatriu să găsim alternative. În mod sigur, nimeni nu își dorește să se intensifice schimbările climatice care deja au suferit schimbări extrem de mari. Sunt evidente lucrurile negative precum topirea ghețarilor sau fenomenele meteo extreme, lucru care este cu adevărat îngrijorător.

Alternativa care poate face diferența și care deja este implementată, este energia solară. Din păcate implementarea aceasta este făcută în prezent la un nivel mic dar totuși evoluează. Energia solară se obține cu ajutorul panourilor solare care convertesc energia luminii în electricitate. Totul este posibil fără a produce emisii poluante în atmosfera, fără emisii de carbon. Nimic nu este mai important decât încetinirea schimbărilor climatice, energia solară fiind o opțiune care poate face diferență.

Care sunt beneficiile economice ale energiei verzi?

Dincolo de toate beneficiile care privesc ecologia, avem parte inclusiv de beneficii economice foarte mari în folosirea energiei verzi. Cu atât mai mult în ultimii ani, tehnologia a evoluat semnificativ, scăzând considerabil costurile de producere sau cercetare. Cu alte cuvinte, energia verde este mai ieftin de obținut ca niciodată. Și nu este vorba doar despre energia solară ci și despre energia eoliană. Nu doar atât, dar pentru că această piață a energiei solare evoluează, sunt generate tot mai multe locuri de muncă. 

Dincolo de aceste lucruri, scade considerabil dependența de combustibili fosili. Această dependență se traduce în primul rand prin importuri mari, deci costuri ridicate. Implementând parcuri de panouri solare, se reduce necesitatea importurilor, crescând inclusiv securitatea energetică a unei soceitati. Scad în plus costurile care țin de logistică sau diferitele riscuri geopolitice.

În plus, cei care doresc sisteme de energie solară, pot apela la profesioniști precum cei de la Mgmenergo. Aici nu doar că se pot găsi cele mai bune soluții, ci prin aceștia se poate aplica la diferite programe. Casa Verde este doar un exemplu de astfel de program prin care se pot achiziționa sisteme la prețuri avantajoase. 

Ce trebuie să știm despre resursele regenerabile și sustenabilitate?

În comparație cu combustibilii fosili, energia solară nu se consumă. Combustibilii fosili sunt finiți, ceea ce înseamnă că la un moment dat o să se termine. Energia solară este practic infinită și nu ne rămâne decât să o captăm și să o convertim în energie electrică. Există inclusiv studii care au arătat că soarele emana atât de multă energie într-o oră, încât nu se poate consuma. Energia solară emanată într-o oră este mai multă decât ar putea omenirea să consume într-un an. Dacă nu vrem să consumăm resursele finite sau dacă vrem să scădem poluarea, energia solară este opțiunea ideală. În plus, mai există și alte lucruri care suferă din pricina poluării. Nu trebuie să omitem protejarea ecosistemelor sau a biodiversității, exploatarea resurselor naturale fiind un factor daunator. Practic, poluând cu combustibili fosili, distrugem habitatele naturale, afectând atât plante cât și animale.

Avantajele energiei solare în comparație cu alte surse de energie

Energia solară se remarcă prin versatilitate și adaptabilitate. Panourile solare pot fi instalate atât în mediul urban, pe acoperișuri sau clădiri, cât și în zone rurale sau izolate. Cu alte cuvinte, se pot monta unde accesul la alte surse de energie este limitat. Comparând cu energia eoliană, care necesită condiții meteorologice specifice, energia solară este captată în majoritatea regiunilor și în zilele noroase.

De asemenea, sistemele solare sunt relativ ușor de întreținut și au o durată lungă de viață. Asta înseamnă că vorbim despre  investiții cu o eficientă foarte mare pe termen lung. Costurile de operare sunt minime, surplusul de energie produs poate fi stocat sau reintegrat în rețele, contribuind la stabilitatea acestora.

Cât de mare este rolul politicilor publice și al educației?

Adoptarea energiei verzi, inclusiv a celei solare, depinde în mare măsură de sprijinul guvernelor și de conștientizarea publicului. Politicile publice joacă un rol crucial în stimularea tranziției energetice, prin subvenții, stimulente fiscale și reglementări favorabile. Programele de finanțare pentru instalarea panourilor solare, de exemplu, pot încuraja cetățenii și companiile să adopte această tehnologie.

Educația este un alt pilon esențial care nu trebuie deloc trecut cu vederea. Informarea populației despre beneficiile energiei verzi și impactul poluării asupra mediului este necesară pentru a schimba mentalitățile și comportamentele. Campaniile de sensibilizare sau programele educaționale pot ajuta oamenii să înțeleagă importanța tranziției energetice participând activ la scăderea poluării.

Care sunt cele mai importante provocări și perspective pentru  viitor?

Deși beneficiile energiei verzi sunt evidente, tranziția nu este lipsită de provocări. Costurile inițiale de instalare, infrastructura necesară și rezistența unor industrii tradiționale sunt obstacole care trebuie depășite. Cu toate acestea, progresele tehnologice rapide și creșterea cererii pentru soluții ecologice oferă perspective optimiste. În viitor, inovațiile în stocarea energiei, cum ar fi bateriile avansate, vor face energia solară și mai eficientă. De asemenea, colaborarea internațională pentru dezvoltarea de tehnologii verzi și schimbul de bune practici pot accelera tranziția către sustenabilitate.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Calculator schimb valutar

EUR
Azi 4.9768
Diferența 0.0001
Zi precendentă 4.9767
USD
Azi 4.7319
Diferența -0.0137
Zi precendentă 4.7456
Schimb
in
EUR flag1 EUR = 4.9768 RON
USD flag1 USD = 4.7319 RON
GBP flag1 GBP = 5.9563 RON
CHF flag1 CHF = 5.3448 RON
AUD flag1 AUD = 3.0728 RON
DKK flag1 DKK = 0.6672 RON
CAD flag1 CAD = 3.3585 RON
HUF flag1 HUF = 0.0121 RON
JPY flag1 JPY = 0.0308 RON
NOK flag1 NOK = 0.4260 RON
SEK flag1 SEK = 0.4318 RON
XAU flag1 XAU = 400.2435 RON
Monede Crypto
1 BTC = 437675.06RON
1 ETH = 15716.01RON
1 LTC = 429.70RON
1 XRP = 6.46RON
Indicatori financiari
IRCC:
3 luni: 5.99% p.a.
ROBOR:
3 luni: 5.87%
6 luni: 5.92%
12 luni: 5.96%
EURIBOR:
3 luni: -0.4770 %
6 luni: -0.3880 %
12 luni: -0.1270 %
Indici bursieri | Sursa: BVB
IndiceUltima valoareVariatie
BET16979.80-0.01%
BET-BK3142.230.55%
BET-EF915.63-0.24%
BET-FI60326.950.70%
BET-NG1205.17-0.28%
BET-TR37445.23-0.02%
BET-TRN36396.59-0.02%
BET-XT1458.720.09%
BET-XT-TR3162.280.09%
BET-XT-TRN3080.240.09%
BETAeRO910.070.58%
BETPlus2514.460.07%
RTL37720.22-0.04%

Opinii

Oameni pe stradă / Foto: Arhiva DCBusiness
Casă țărănească din secolul XIX

Programul economic al lui Călin Georgescu ar arunca România cu 200 de ani în urmă

Călin Georgescu, câștigătorul primului tur al...

Oameni traversează strada / Foto: Oana Pavelescu

Negrescu: Solicit public autorităților să iasă cu un mesaj de calmare a piețelor

Analistul economic Adrian Negrescu a vorbit la...


POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
Informațiile BVB sunt destinate exclusiv pentru folosința individuală a utilizatorului final și nu pentru a fi redistribuite, revândute sau folosite în scop comercial.
cloudnxt3
NoMy - smt4.5.3
pixel