Practic
Vaccinul AstraZeneca / Oxford are avantajul major de a fi ieftin, costând aproximativ 2,75 euro pe doză și este ușor de depozitat.
Poate fi păstrat la temperaturi normale ale frigiderului între două și opt grade Celsius ceea ce îl face ideal pentru programele de vaccinare pe scară largă, atât India cât și Argentina aprobând recent utilizarea acestuia.
În schimb, rivale precum vaccinul Moderna trebuie păstrate la - 20C, în timp ce produsul Pfizer / BioNTech trebuie păstrat la - 70C.
Suspiciuni legate de coagularea sângelui
Danemarca a declarat joi că va suspenda utilizarea vaccinului AstraZeneca ca măsură de precauție în ceea ce privește temerile de coagulări la persoanelor vaccinate.
Agenția națională de sănătate a țării a subliniat că nu este încă posibil să se determine o legătură între vaccin și cheaguri.
Un purtător de cuvânt al AstraZeneca a spus că vaccinul a fost „studiat pe larg în studiile clinice de fază III”.
Aceștia au adăugat că „datele revizuite de colegi confirmă faptul că vaccinul a fost în general bine tolerat”.
Austria a anunțat luni că a încetat administrarea unui lot de vaccin produs de laboratorul britanic, după moartea unei asistente în vârstă de 49 de ani, care a decedat în urma unor ”tulburărilor grave de coagulare” la câteva zile după imunizare.
Estonia, Lituania, Letonia și Luxemburg au suspendat vaccinările cu doze din același lot, care a fost livrat în 17 țări și a inclus un milion de vaccinuri.
Citește și: Un nou vaccin la orizont. Eficiență de peste 96%
Întârzierile în livrare
Vaccinul a fost aprobat prima dată pentru utilizare în populația generală din Marea Britanie, care a comandat 100 de milioane de doze.
În UE, întârzierile la livrare au adus la critici puternice la adresa firmei anglo-suedeze, deoarece dozele erau în continuare trimise pentru programul de vaccinare din Marea Britanie.
AstraZeneca a anunțat în ianuarie că nu poate livra decât o treime din cele 120 de milioane de doze promise inițial celor 27 de state membre ale UE în primul trimestru.
Tensiunile au crescut în relațiile diplomatice în aceeași lună când UE a invocat un protocol de acord Brexit privind controalele la exportul vaccinurilor împotriva coronavirusului.
Însă protocolul a fost retras repede în urma protestelor din Londra și Dublin.
Mai recent, Italia a blocat exportul unui transport de 250.000 de doze de vaccin AztraZeneca în Australia, invocând „lipsa persistentă” și „întârzierile în aprovizionare”.
Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a avertizat că și alte țări ar putea bloca exporturile. Ea a spus că AstraZeneca a livrat mai puțin de 10 la sută din dozele comandate între decembrie și martie.
Cimpanzeii
Vaccinul este „vectorizat prin virus”, ceea ce înseamnă că este o versiune a unui virus care infectează în mod normal cimpanzeii și a fost modificat cu o porțiune din coronavirusul COVID-19 numită „proteină spike” pentru a declanșa sistemul imunitar.
Citește și: Trei lucruri de știut despre vaccinul Johnson & Johnson
Odată ajuns în celulele umane, vaccinul ar trebui să contribuie la stimularea producerii de anticorpi care recunosc virusul.
Vaccinul este „sigur și eficient”, potrivit datelor publicate de jurnalul medical The Lancet pe 8 decembrie, doar unul dintre cei 23.754 de voluntari care au participat la studii s-a confruntat cu „posibil efecte secundare severe asociate”.
Acesta a fost un caz de afecțiune neurologică rară, mielita transversă, care a forțat suspendarea temporară a studiilor.
Confuzia rezultatului
Laboratorul britanic a anunțat în rezultatele intermediare în noiembrie că vaccinul său a fost în medie cu 70% eficient, comparativ cu mai mult de 90% pentru Pfizer / BioNTech și Moderna.
Eficacitatea vaccinului AstraZeneca / Oxford a fost de 90 %pentru voluntarii care au primit mai întâi doar o jumătate de doză și apoi o doză completă o lună mai târziu, dar doar 62 % pentru cei dintr-un alt grup care au fost vaccinați cu două doze complete la o lună distanță.
Injectarea unei jumătăți de doză a fost efectuată accidental, ridicând critici cu privire la robustețea rezultatelor și determinând compania să efectueze studii suplimentare.
Eficacitatea vaccinului la cei peste 65 de ani a fost pusă la îndoială și în Europa din cauza lipsei de date și înainte de finalizarea studiilor ulterioare.
Națiuni precum Germania și Italia l-au autorizat în cele din urmă pentru grupa de vârstă de peste 65 de ani în speranța de a-și accelera campaniile de vaccinare.
Un studiu realizat de autoritățile sanitare din Anglia a arătat o protecție între 60% și 73% împotriva simptomelor COVID-19 la persoanele cu vârsta peste 70 de ani, cu o singură doză.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.