De ce spionii ruși iubesc Viena. Răspunsul fostul șef al spionajului austriac

DCBusiness Team |
Data actualizării: | Data publicării:
Vladimir Putin la nunta lui Karin Kneissl și Wolfgang Meilinger / Foto: kremlin.ru
Vladimir Putin la nunta lui Karin Kneissl și Wolfgang Meilinger / Foto: kremlin.ru

Pe vremea când Peter Gridling era șeful echivalentului austriac al MI5, el a pus pe un perete din biroul său un poster original al peliculei The Third Man, aclamatul film al lui Carol Reed din 1949, despre evenimentele tulburi din Viena postbelică. "Am lucrat la o operațiune cu americanii, iar ei mi-au trimis posterul ca o mică mulțumire", mi-a spus Gridling, în vârstă de 66 de ani, săptămâna trecută.

Când a ieșit la pensie în 2020, după 12 ani - din care ultimii au fost unii furtunoși - în care a condus ceea ce era cunoscut la acea vreme sub numele de Oficiul Federal pentru Protecția Constituției și Combaterea Terorismului, a luat posterul cu el și l-a agățat în casa sa. Cadoul a fost bine ales. Istoria și poziția strategică a Vienei între est și vest a făcut din ea un "punct fierbinte" pentru spionaj, spune Gridling; capitala unei țări neutre unde spionii își pot desfășura activitatea cu o impunitate relativă și unde cei care au fost capturați de cealaltă parte pot fi schimbați.

La mai bine de trei decenii de la sfârșitul Războiului Rece, fostul șef al serviciilor de informații estimează că "câteva sute" de spioni sunt încă stabiliți în oraș, majoritatea sub acoperire diplomatică, deși în ultimii ani Viena și-a cedat statutul de capitală a spionajului în Europa în favoarea Bruxelles-ului, reflectând puterea în creștere a Uniunii Europene.

Rușii au rămas de departe cel mai mare grup, la fel ca la sfârșitul anilor 1940, când Orson Welles se plimba pe străzile Vienei în rolul lui Harry Lime. Dar Gridling este îngrijorat că Kremlinul ar putea fi pregătit să câștige un potențial aliat în interior: Partidul Libertății (FPÖ), de extremă dreapta, puternic rusofil, care a fost în fruntea sondajelor de opinie în ultimul an și este pregătit să intre - sau chiar să conducă - guvernul după alegerile din octombrie anul viitor.

"Într-o democrație, orice rezultat al alegerilor trebuie acceptat, iar FPÖ este un partid legal în Austria, care are în prezent o rată de aprobare foarte mare, de 30%", a declarat Gridling. "Dar experiențele pe care le-am avut în funcție au fost de natură să mă facă să mă gândesc: "Poți să ai încredere în acest partid în ceea ce privește securitatea?". Acum sunt la pensie, dar sunt îngrijorat, ca cetățean, că noi, ca societate, ar trebui să ne uităm foarte atent la cine va ocupa ce ministere și ce se va întâmpla în ele".

Îngrijorările lui Gridling se bazează pe cei doi ani din 2017, când Partidul Libertății a fost membru junior într-o coaliție sub conducerea cancelarului de atunci Sebastian Kurz, liderul Partidului Popular Austriac de centru-dreapta. Ministrul de interne - șeful lui Gridling - a fost Herbert Kickl, un membru proeminent al Partidului Libertății, care a devenit între timp liderul partidului.

Într-o nouă carte, Surprise Attack (Atac surpriză), Gridling, care a condus anterior unitatea antiteroristă a Europol, își exprimă consternarea față de decizia lui Kurz de a încredința Partidului Libertății un minister atât de sensibil, având în vedere vechile preocupările legate de "apropierea sa de Rusia" și "rolul său în răspândirea propagandei rusești". Această apropiere a fost subliniată în decembrie 2016, când liderii săi au călătorit la Moscova pentru a semna un acord de lucru pe cinci ani cu partidul pro-Kremlin Rusia Unită, postând o fotografie cu ei înșiși din Piața Roșie. O dovadă suplimentară bizară a legăturilor partidului cu Kremlinul a venit în august 2018, când președintele Putin a călătorit în Austria pentru a fi invitat de onoare la nunta lui Karin Kneissl, pe care partidul o instalase în funcția de ministru de externe. "A fost destul de surprinzător pentru noi că liderul rus a venit aici", a declarat Gridling cu o oarecare subînțelegere. Săptămâna trecută, Kneissl a anunțat că s-a mutat la Sankt Petersburg, transportându-și bunurile și cei doi ponei cu un avion de transport militar rusesc.

2. Sebastian ... (kurz-si-putin_16862100.jpg)

Sebastian Kurz și Vladimir Putin

Din cauza preocupărilor sale, Gridling a continuat să investigheze activitățile partidului, implicând atât Rusia, cât și propriile sale legături cu grupurile de extremă dreapta din țară, în timp ce acesta se afla la guvernare. El i-a ascuns lui Kickl materiale sensibile și, în martie 2018, Kickl a răspuns prin suspendarea șefului serviciilor de informații în urma unui raid fără precedent al poliției la sediul agenției. Ulterior, un tribunal a ordonat reintegrarea lui Gridling.

Alarmate de ceea ce se întâmpla în Austria, agențiile de informații din alte țări occidentale, printre care și MI5 din Marea Britanie, au început, de asemenea, să rețină informații de teamă că "nu vom putea să le protejăm în mod corespunzător și că ar putea ajunge în mâinile altora", în special ale Rusiei, a spus el.

A fost dificil de știut cu exactitate ce a fost ascuns. "Când vine vorba de cooperarea în domeniul informațiilor, nu există obligația de a spune totul unui partener", a precizat el. Dar era clar că cantitatea de informații împărtășite cu Austria a scăzut.

În mai 2019, Partidul Libertății s-a prăbușit de la guvernare după ce șeful său de atunci, Heinz-Christian Strache, a fost prins într-o înscenare care implica falsa "nepoată" a unui oligarh rus și care părea să confirme apropierea legăturilor sale cu Moscova. Scandalul a fost numit Ibiza-gate, după numele insulei pe care a fost organizat.

Actualul cancelar, Karl Nehammer, din partea Partidului Popular, conduce o coaliție cu Verzii. El l-a înlocuit pe Kurz după ce acesta a demisionat din cauza unui alt scandal. Între timp, Gridling și-a amânat pensionarea pentru a lucra la restabilirea reputației agenției, care, din decembrie 2021, a fost înlocuită de Direcția pentru Securitatea Statului și Informații. Dar daunele fuseseră făcute în relațiile cu omologii săi străini. "Încrederea este un lucru pe care îl pierzi rapid, dar care necesită mult timp pentru a fi restabilit", a spus el.

Între timp, spionii lumii continuă să exploateze ceea ce Gridling numește, cu regret, "situația juridică relativ slabă pentru combaterea activităților de informații" din Austria, un produs al echilibrului său de lungă durată între est și vest. Deși normele și sancțiunile pentru spionaj au fost înăsprite recent, acestea sunt încă slabe în comparație cu cele din alte țări europene.

"Rareori se ajunge la proceduri judiciare sau arestări. Aceasta este o excepție totală", a declarat el, precizând că, în timpul mandatului său, au existat doar trei sau patru astfel de cazuri. În mod normal, chestiunile sunt în schimb rezolvate "în tăcere", cu un suspect căruia i se spune că este persona non grata și că trebuie să plece în liniște. "Este uneori frustrant, deoarece primim presiuni din străinătate pentru a face mai mult, dar dacă sistemul juridic nu te lasă, atunci trebuie fie să trăiești cu asta, fie să schimbi sistemul juridic", a adăugat el. "Am subliniat în repetate rânduri că trebuie să schimbăm legile pentru a acționa cu mai mult succes, dar, bineînțeles, acest lucru se întâmplă doar cu o anumită întârziere."

Acest lucru nu îi împiedică pe succesorii săi să continue să monitorizeze ceea ce fac spionii. "Aceasta este o sarcină destul de diferită, care este în continuare îndeplinită în cea mai bună măsură posibilă", a spus el.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play
DC Media Group Audience

Calculator schimb valutar

EUR
Azi 4.9728
Diferența 0.0017
Zi precendentă 4.9711
USD
Azi 4.476
Diferența -0.0039
Zi precendentă 4.4799
Schimb
in
Curs valutar | Actualizat la 08-09-2024
EUR flag1 EUR = 4.9728 RON
USD flag1 USD = 4.4760 RON
GBP flag1 GBP = 5.8944 RON
CHF flag1 CHF = 5.3165 RON
AUD flag1 AUD = 3.0155 RON
DKK flag1 DKK = 0.6664 RON
CAD flag1 CAD = 3.3163 RON
HUF flag1 HUF = 0.0126 RON
JPY flag1 JPY = 0.0314 RON
NOK flag1 NOK = 0.4218 RON
SEK flag1 SEK = 0.4375 RON
XAU flag1 XAU = 362.6244 RON
Monede Crypto
1 BTC = 243493.15RON
1 ETH = 10216.60RON
1 LTC = 276.97RON
1 XRP = 2.36RON
Indicatori financiari
IRCC:
3 luni: 5.86% p.a.
ROBOR:
3 luni: 5.55%
6 luni: 5.61%
12 luni: 5.65%
EURIBOR:
3 luni: -0.4770 %
6 luni: -0.3880 %
12 luni: -0.1270 %
Indici bursieri | Sursa: BVB
IndiceUltima valoareVariatie
BET17388.74-1.91%
BET-BK3249.95-1.72%
BET-EF934.10-1.80%
BET-FI60605.91-0.55%
BET-NG1223.19-1.87%
BET-TR38309.90-1.93%
BET-TRN37240.03-1.93%
BET-XT1492.61-1.67%
BET-XT-TR3232.71-1.68%
BET-XT-TRN3149.11-1.68%
BETAeRO980.07-0.04%
BETPlus2572.45-1.84%
RTL38498.56-1.85%

Opinii

Analistul Adrian Negrescu ne anunță ce ne așteaptă în următoarele luni / FOTO: Facebook
Cinema / Foto: Freepik

Cum se schimbă industria cinematografică. De la marile, la micile ecrane

Oamenii încep să se dezobișnuiască de obiceiul...

Este scandalos! / Foto: Freepik

Gabriel Biriș, despre ”amnistia” ministrului Boloș: ”Este scandalos!”

Gabriel Biriș, fost secretar de Stat în...

Comunicate de presa

Mașini

APIA: Vânzările de maşini electrice s-au redus cu 69%

Înmatriculările de autoturisme noi au scăzut...

Laurenţiu Neculaescu. Foto: Crişan Andreescu

POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
Informațiile BVB sunt destinate exclusiv pentru folosința individuală a utilizatorului final și nu pentru a fi redistribuite, revândute sau folosite în scop comercial.
cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel