Cu o educație și politici adecvate vom reuși să abordăm chestiunea animalelor sălbatice, corect.
Un exemplu demn de urmat este cel al orașului Ancorage, cea mai mare urbe din statul american Alaska.
Oamenii care locuiesc aici sunt perfect conștienți de particularitățile zonei, că orașul lor a fost construit pe teritoriul unor animale sălbatice precum urșii polari, al pumelor sau al elanilor.
Locuitorii din Ancorage sunt educați și instruiți de autorități cum să se comporte atunci când se întâlnesc cu astfel de animale sau când le găsesc în curtea casei. Populația știe ce trebuie și mai ales ce NU TREBUIE să facă, astfel încât să nu ajungă la o confruntare directă cu sălbăticiunile.
Acestea fiind spuse, mă voi întoarce la situația din țara noastră.
Nu cu mult timp în urmă, un deputat UDMR declara senin la Antena 3 că tăierile ilegale de păduri în România sunt ”mituri urbane”. Cu o astfel de abordare evident că nu o să ajungem niciodată ”ca în America”.
Ideea este promovată insistent de acest individ și pe bolgul său: ”Între timp, mulți se încăpățânează să dea crezare acelor legende urbane, înrădăcinate în opinia publică, datorită faptului că media le-a vehiculat ani de zile. Este vorba de aspectele cu privire la defrișarea pădurilor, respectiv diminuarea habitatului animalelor datorită intervenției omului”, spune Borboly Csaba pe blogul propriu și aceste afirmații fiind făcute în contextul schimbărilor climatice pe care deja le simțim cu toții.
Aceasta este abordarea unor politicieni! Cu alte cuvinte, ceea ce e alb de fapt este negru, în opinia lor, opinie pe care vor să ne-o bage pe gât. Ah! Și, să nu uit, presa minte!
Sincer, suspectez interese meschine, personale ale acestor..., să le zicem, oameni.
În România, din nefericire, fiecare face ce îl taie capul, mai dă o șpăguță, mai trage niște sfori și reușește să-și construiască o casă în pădure sau în albia unui râu, după care se miră că a venit ursul ori că e inundat.
Evident că cea mai simplă soluție e să omori animalul. Un glonț e ieftin și, unde mai pui, că faci ”un serviciu” unui client/prieten mai cu moț.
Însă civilizația nu se construiește astfel, frizând debandada și interesele mizerabile ale celor care sunt la putere. Civilizația se construiește prin educație dar și metode de coerciție precum amenzile dar și cu dosare penale, atunci când este absolut necesar.
Dar acest lucru presupune o dorință reală a politicienilor de a ajuta țara să crească, să evolueze, să se modernizeze.
Aștept cu mare teamă ordonanța de urgență pe care ministrul Mediului, acest dansator maro (traducere liberă a numelui Tanczos Barna) o pregătește pentru ”controlul” urșilor. Da, avem nevoie de o astfel de ordonanță, vin urșii și ne mănâncă pe toți!
Concluzia mea este că România a evoluat în ultimii 30 de ani nu datorită politicienilor, ci în ciuda lor.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.