Încă de anul trecut, când First Quantum și-a pierdut dreptul de a opera mina Cobre din Panama, care a asigurat, în 2022, circa 1% din aprovizionarea globală, topitoriile din China, mari consumatoare de cupru, s-au confruntat cu o penurie de concentrat.
Potrivit Trade Data Monitor (TDM), importurile Chinei de deșeuri și resturi de cupru au crescut cu 25%, până la 783.004 tone în primele patru luni ale acestui an, comparativ cu aceeași perioadă din 2023. Datele TDM arată inclusiv o creștere a importurilor Chinei de fier vechi din Statele Unite, care au ajuns la 153.059 de tone între ianuarie și aprilie anul acesta, adică un plus de 37% comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut.
Deșeurile de cupru din Statele Unite sunt vândute la un preț mai mic decât CME, care a atins un record de 5,1985 dolari pe liră sau 11.460 dolari pe tonă pe 20 mai, deoarece părțile care au vândut contracte futures pe deșeuri au fost forțate să le răscumpere sau să-și reconfirme pozițiile. Dar actualele prețuri record la cupru vor pune, probabil, pe pauză livrările americane.
Potrivit unor surse citate de Reuters, unii cumpărători chinezi au încercat să stabilească alt preț deșeurilor din SUA față de cel al cuprului la London Metal Exchange (LME). China numără jumătate din topitoriile de cupru din lume și este cel mai mare cumpărător de materii prime, inclusiv concentrate și fier vechi.
Fierul vechi reprezintă aproximativ 9 milioane de tone, sau aproximativ 30% din aprovizionarea mondială cu cupru în fiecare an. „Din cauza lipsei de concentrat, topitorii de cupru procesează mai multe deșeuri”, a declarat analistul Macquarie Alice Fox.
„Ținând cont de costul colectării și prelucrării fizice – în perioadele de fluctuații semnificative de preț, tonajele de deșeuri pe bază de cupru limitată pot varia cu până la un milion de tone pe an, reechilibrând efectiv piața pentru perioadele de prețuri ridicate sau scăzute.
Macquarie se așteaptă ca decalajul dintre oferta și cererea de cupru să se extindă la 1,6 milioane de tone în 2030, în comparație cu un deficit de aproximativ 86.000 de tone în acest an.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.