Publicitate
La sfârșitul săptămânii trecute, vântul a adus peste Spania, Franța și Anglia nisip saharian ”îmbogățit” cu Cesiu.
____________________________________________
#SaharanDust clearing from central/eastern Europe before a new plume crosses Spain, France, UK & Ireland over next few days. @CopernicusECMWF Atmosphere Monitoring Service @ECMWF aerosol optical depth forecast initialized 27 Feb 00 UTC https://t.co/Zcv8RWt2P3 pic.twitter.com/Puk1hiwfWj
— Mark Parrington (@m_parrington) February 27, 2021
____________________________________________
Pe lângă aspectul marțian al pârtiilor de schi din Elveția, praful adus din Sahara de curenții de aer, a venit și cu o creștere a nivelului de radiații.
Citește și: Marele nor de praf „Godzilla” din Sahara a acoperit SUA (VIDEO)
Comform ACRO (Association for Control of Radioactivity) acest fenomen ar putea avea legătură cu trecutul colonial al Franței și a testelor nucleare pe care această țară le-a făcut în deșertul Sahara din timpul Războiului Rece.
Înainte ca Algeria să-și câștige independența în anul 1962, Franța atestat bombe atomice în această regiune. Pe data de 13 februarie 1960, Franța a desfășurat primul test de suprafață care purta numele de cod “Gerboise Bleue”. După acest test, restul au avut loc sub pământ.
Aceste teste au expus locuitorii din zonă radiațiilor care nici până la această oră nu au dispărut.
Analiza ACRO sugerează că recenta creștere a radiațiilor asupra Franței este direct legată de testarea istorică a bombelor nucleare. Cercetătorii au prelevat mostre de praf saharian de pe parbrizele mașinilor și le-au dus la un laborator pentru analize. Acest lucru a dezvăluit prezența cesiului-137: un izotop radioactiv care nu se găsește în mod natural în nisipul deșertului Sahara, dar este produs în mod obișnuit prin fisiunea nucleară a uraniului-235 din armele nucleare.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.