Răspunsul este unul foarte simplu, deoarece granulele nisipului din deșert sunt perfect sferice, acesta fiind și motivul pentru care cei care trăiesc în astfel de locuri nu se îmbolnăvesc de silicoză ca minerii, scrie Science & Vie.
Pentru producerea betonului este necesar ca granulele de nisip să aibă margini ascuțite care se prind unele de celelalte, ci și de dimensiuni diferite, astfel încât să se potrivească împreună și să creeze un amestec compact: „Un schelet granular”, precizează Mathieu Hiblot, secretar general al Uniunii Naționale a Producătorilor de Agregate.
Blat în industria cimentului. Acuzațiile Consiliului Concurenței
Așadar, sub efectul vânturilor, nisipul deșertului devine perfect neted și omogen. Prin urmare, producătorii favorizează alte tipuri de granule: nisipurile marine și fluviale sau, mai presus de toate, nisipurile din carierele terestre.
Aceste grăunțe de nisip au avantajul că sunt mai mari decât media și, prin urmare, pot fi zdrobite, adică reduse în fragmente mici. Din care constructorii creează un amestec de granule mici și mari pentru a lăsa cât mai puțin gol posibil în preparatele lor și pentru a da betonului structura sa deosebit de puternică.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.