O creștere a numărului de credite neperformante și preluarea locuințelor sau a imobilelor care garantează creditele ipotecare nu este o soluție dezirabilă pentru instituțiile bancare, în perioadă de criză economică, din foarte multe motive. Tocmai de aceea, economiștii prevăd mai degrabă o perioadă în care băncile vor depune eforturi pentru a-și păstra clienții, oferindu-le sprijin pentru achitarea datoriilor, după ce deja s-au încărcat cu imobile în perioada anterioară de criză economică, iar multe dintre bănci încă au sute de astfel de active pe caare nu le-au putut valorifica, în ultimii 7-8 ani.
Băncile au rezolvat 65% din cererile de amânare a plăților la rate
„Cred că va fi o preocupare din partea băncilor să-și păstreze clienții. Nu cred că băncile vor acționa în direcția preluării locuințelor și a imobilelor, nu cred că au interesul să se încarce cu imobiliar prea mult, tocmai pentru că piața imobiliară va fi în scădere, o anumită perioadă nu va merge foarte bine, din cauza lipsei de capital. Probabil că va exista mai multă flexibilitate în negocierea cu clienții, pentru a evita această încărcare, tocmai pentru că aceste bunuri nu va putea să fie valorificate la prețuri competitive. Cred că băncile vor fi interesate să vină cu soluții pentru clienții lor”, a explicat, pentru DC Business, prof. univ, dr. Mircea Coșea.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.