Prețurile petrolului au crescut la începutul tranzacțiilor din Asia și se îndreptau spre a treia săptămână consecutivă de creștere, condițiile de iarnă geroasă din unele zone ale Statelor Unite și Europei determinând o creștere a cererii de combustibil pentru încălzire.
Contractele futures pentru petrolul Brent din Marea Nordului au crescut cu 24 de cenți, adică 0,3%, ajungând la 77,16 dolari pe baril. Contractele futures pentru petrolul brut american West Texas Intermediate (WTI) au câștigat 26 de cenți, respectiv 0,4%, ajungând la 74,18 dolari.
În cele trei săptămâni care s-au încheiat pe 10 ianuarie, barilul Brent a înregistrat o creștere de 5,9%, în timp ce WTI a crescut cu 6,9%.
Mai multe cauze
Analiștii de la JPMorgan au atribuit această ascensiune temerilor tot mai mari legate de perturbările pe lanțul de aprovizionare cauzate de întărirea sancțiunilor, dar și de stocurilor scăzute de petrol, de temperaturilor extrem de coborâte din multe regiuni din Statele Unite și Europa, precum și îmbunătățirii sentimentului privind măsurile de stimulare economică din China.
Serviciul meteorologic american estimează că centrul și estul țării vor înregistra temperaturi sub media normală. Multe regiuni din Europa au fost, de asemenea, afectate de un frig extrem și este de așteptat să continue să aibă un început de an mai rece decât de obicei, ceea ce, conform analiștilor de la JPMorgan, ar trebui să stimuleze cererea.
Ce spune analiștii JPMorgan
„Preconizăm o creștere semnificativă a cererii globale de petrol cu 1,6 milioane de barili pe zi în primul trimestru al anului 2025, impulsionată în principal de cererea de combustibil pentru încălzire, kerosen și GPL”, a declarat JPMorgan într-o notă vineri.
Totodată, prima contractului Brent pentru prima lună față de contractul pentru șase luni a atins în această săptămână cel mai înalt nivel din august, ceea ce ar putea indica o posibilă restrângere a ofertei în contextul unei creșteri a cererii.
Prețurile petrolului au crescut în ciuda întăririi dolarului american timp de șase săptămâni consecutive. Un dolar mai puternic afectează de obicei prețurile, deoarece face ca achizițiile de petrol să fie mai scumpe în afara Statelor Unite.
Oferta ar putea fi afectată și mai mult, deoarece președintele american Joe Biden este așteptat să anunțe săptămâna aceasta noi sancțiuni care vizează economia rusă, pentru a sprijini efortul de război al Ucrainei împotriva Moscovei, înainte ca președintele ales Donald Trump să preia funcția pe 20 ianuarie. Până acum, industria petrolieră rusă a fost una dintre principalele ținte ale sancțiunilor.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.