Indicii chinezi arată, de asemenea, o creștere bruscă în această luni, după ce duminică au fost anunțate măsuri noi. Cu toate acestea, deși reacția inițială a investitorilor la măsurile semnificative anunțate a fost euforică, amploarea respectivelor măsuri și viteza cu care au fost decise ridică semne de întrebare.
Mai precis, mulți analiști au văzut în demersurile angajate de Beijing o stare de panică acută: se pare că autoritățile chineze s-au speriat că tinerii, în rândul cărora rata șomajului este extrem de ridicată, ar putea ieși în stradă în semn de protest, o nemulțumire care s-ar putea extinde, până la o revoltă de proporții considerabile și cu consecințe imprevizibile.
Teama guvernanților, pe deplin justificată
Pentru a înțelege mai bine teama guvernanților, trebuie amintit că, în luna august, rata șomajului în rândul tinerilor (16-24 ani) a ajuns la 18,8%, un nivel apropiat de recordul istoric, în contextul în care mai puțin de 30% dintre companiile ce-și desfășoară activitate pe teritoriul țării angajează tot atâți absolvenți ca anul trecut din cauza reducerii costurilor.
Guvernul a reacționat în stilul lui tradițional, adică închizând o serie de canale de comunicare și suspendând, temporar, publicarea datelor privind șomajul în rândul tinerilor, pentru ca apoi să aplice o nouă metodă de calcul, excluzând actualii studenți, manipulări metodologice care nu au fost suficiente pentru a preveni creșterea ratei șomajului...
O cifră cu adevărat înspăimântoare
Mai mult, potrivit unor estimări neoficiale, rata reală a șomajului în rândul tinerilor este mult mai mare, putând ajunge chiar la 46,5%, având în vedere condițiile istovitoare de muncă cu care se confruntă și poziția puternică a angajatorilor.
Concluzia este că situația economică a tinerilor din China este catastrofală, iar măsurile de sprijin anunțate recent ar putea să nu fie suficiente pentru a remedia lucrurile și calma spiritele. De altfel, acesta este și motivul pentru care investitorii au revenit, după valul inițial de entuziasm, la prudență, privind cu suspiciunile veștile din China.
Piețele chineze au reacționat în mod corespunzător
Cu toate acestea, piețele chineze au continuat să se mențină pe trendul pozitiv pe care s-au înscris după ce autoritățile au anunțat programele de salvare a economiei țării. Pe parcursul a doar câteva sesiuni de tranzacționare, piețele au câștigat mai bine de 20%.
În această dimineață, acțiunile chineze continuat să recupereze terenul pierdut într-un mod spectaculos. După primele ore de activitate a burselor, câștigurile CSI300 au depășit 6%. Indicele burselor din Shanghai și Shenzhen este impulsionat de anunțul relaxării regulilor de acces la proprietate și reducerea costului împrumuturilor imobiliare existente.
Acestea sunt relee concrete ale noilor directive de la puterea centrală. Efectul dublu Xi Cool într-un fel. Euforia este accentuată, fără îndoială, de Golden Week care începe mâine în China (o săptămână de sărbătoare națională).
Citește și În Asia, influența Chinei bate pasul pe loc
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.