Luni, Bitcoin scăzuse cu până la 17%, până la 22.603 USD, cel mai cel mai mic nivel din ultimele 18 luni, după ce înghețarea retragerilor de către platforma de creditare Celsius a adăugat un fundal general de reducere a riscurilor, pe măsură ce comercianții pariază pe o înăsprire mai agresivă a Rezervei Federale. Bitcoin este pe cale să scadă din nou sub nivelul minim al ciclului anterior de înjumătățire. Este ceva ce nu s-a întâmplat niciodată înainte și contează pentru investițiile în cripto.
La fiecare patru ani și ceva, cantitatea de cripto pe care o primesc cei care minează pentru rezolvarea problemelor algoritmice care le permit să înregistreze tranzacții pe blockchain se înjumătățește. De fiecare dată când s-a întâmplat acest lucru, a declanșat un o creștere parabolică. Fiecare vârf succesiv a fost mai mare decât precedentul, iar atunci când a fost stabilit un nou vârf, prețurile nu au mai revenit niciodată la minimele înregistrate.
Dar este mai mult decât o curiozitate istorică. Înseamnă că, indiferent cât de târziu ai ajuns în ciclul anterior, chiar dacă ai cumpărat chiar la vârf, atâta timp cât ai așteptat patru ani, ai făcut întotdeauna bani. Și, desigur, fiecare înjumătățire a avut un impact pozitiv mai mic și asupra prețului. Dacă coborâm sub 19.511 USD acum (cifrele exacte variază în funcție de schimb) -- puțin peste 10 puncte procentuale față de locul în care ne aflăm acum -- asta nu va mai fi adevărat.
Și asta ar putea afecta serios cazul de investiții pentru Bitcoin, care se bazează pe capacitatea sa de a face bani ca mijloc principal de a atrage capital și de a menține ciclul.
Acum, nu spun că o scădere la 18.000 USD ar semnifica sfârșitul Bitcoin. Dar ar submina grav narațiunea pe termen lung.
Șefa Băncii Centrale Europene desființează noțiunea de criptomonedă
Șeful Băncii Centrale Europene, Christine Lagarde, a declarat despre criptomonede că "nu se bazează pe nimic" și că ar trebui reglementate pentru ca oamenii să nu-și piardă economiile de o viață cu astfel de speculații.
Lagarde a declarat că este îngrijorată pentru oamenii "care nu înțeleg riscurile, care vor pierde totul și care vor fi teribil de dezamăgiți, motiv pentru care cred că ar trebui să fie reglementate".
Comentariile vin pe fondul unor vremuri agitate pentru piețele cripto, monedele digitale Bitcoin și Ether scăzând cu 50% față de vârful de anul trecut. În același timp, clasa de active se confruntă cu o examinare mai strictă din partea autorităților de reglementare, îngrijorate de pericolele pe care le poate reprezenta pentru sistemul financiar mai larg.
Lagarde a declarat că este sceptică în ceea ce privește valoarea cripto, punând-o în contrast cu euro digital al BCE - un proiect care ar putea deveni realitate în următorii patru ani.
"După umila mea părere criptomonezile nu valorează nimic, nu se bazează pe nimic, nu există niciun activ suport care să acționeze ca o ancoră de siguranță", a spus ea.
"În ziua în care vom avea moneda digitală a băncii centrale, orice euro digital, voi garanta că banca centrală va fi în spatele ei și cred că este foarte diferită de multe dintre aceste lucruri", a spus Lagarde.
Alți oficiali ai BCE și-au exprimat deja îngrijorarea. Unul dintre aceștia este Fabio Panetta, membru al Comitetului executiv, care a declarat în aprilie că cripto-activele "creează un nou Vest Sălbatic" și a făcut o paralelă cu criza creditelor ipotecare din 2008.
Lagarde a declarat că nu deține ea însăși niciun fel de criptoactive, deoarece "vreau să pun în practică ceea ce predic". Dar ea le urmărește "foarte atent", deoarece unul dintre fiii săi a investit - împotriva sfatului ei. "Este un om liber", a mai spus ea.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.