Publicitate
”Creșterea RCA, coroborată cu restul prețurilor care au crescut, vine ca un bumerang în bugetul cetățeanului obișnuit” a declarat Cristian Roșu la DIGI24.
Reprezentantul ASF a mai spus că cetățenii au tot dreptul să fie nemulțumiți pe de altă parte din punctul de vedere al asigurătorilor este o creștere justificată ”creșterea fiind destul de ei practicând prețuri destul de mici în perioada în care un jucător care distorsiona masiv această piață”.
Cristian Roșu a mai explicat că din cauza acestor niveluri foarte scăzute nu erau posibile acoperirea în totalitate a cheltuielilor și costurilor unui asigurător. Vicepreședintele ASF a mai explicat că instituția sa nu are voie să intervină în politica de tarifare din cauza regulilor europene dar instituția poate verifica costurile și cheltuielile asigurătorilor și să identifice acolo unde acestea sunt exagerate și să ceară anumite corecții.
”Pot afirma că pe parcursul anului 2022 această majorare de prețuri care a for resimțită în mod efectiv la sfârșitul anului 2021, nu se va mai semnala. Apreciem din toate datele pe care le avem că din a doua jumătate a anului 2022 evoluția acestor prețuri va fi aproape nesemnificativă. Va exista un echilibru, va exista o calmare a acestui fenomen și se va așeza chiar într-o zonă de ușoară diminuare, vorbesc de 10%.”, a mai explicat Cristian Roșu.
Din verificările ASF, majorarea de 45% a fost una justificată: ”Dacă nu eram atenți, majorarea putea fi chiar mai mare de 45%”, a mai spus Cristian Roșu.
Citește și: ASF. Piața asigurărilor a înregistrat o creștere de 24%, cea mai mare din ultimii 10 ani
ASF invitată la Parlament
Autoritatea de Supraveghere Financiară a transmis un mesaj după ce liderii PNL au anunţat că-l vor chema pe preşedintele instituţiei la Parlament.
"Autoritatea de Supraveghere Financiară a luat la cunoștință de anunțul făcut de Partidul Național Liberal de a solicita audierea Președintelui Autorității de Supraveghere Financiară într-o ședință comună a Comisiilor de Buget-Finanţe ale Camerei Deputaţilor și Senatului, în scopul prezentării situației din piața RCA (asigurarea de răspundere civilă auto obligatorie), precum și soluțiile pe termen lung.
Conducerea Autorității de Supraveghere Financiară va da curs oricărei invitații din partea Parlamentului, pentru a prezenta lămuriri cu privire la activitatea sa și la evoluțiile piețelor pe care le supraveghează.
Totodată, având în vedere legislația europeană în vigoare, Autoritatea de Supraveghere Financiară a menționat întotdeauna faptul că nu poate interveni, în sensul impunerii nivelului primelor de asigurare, indiferent de categoria și tipul autovehiculului sau de segmentul în care se încadrează proprietarul acestuia. Orice încălcare a directivelor europene (în cazul de față, Directiva 2009/138/EC privind accesul la activitate și desfășurarea activității de asigurare și de reasigurare - Solvabilitate II) poate atrage procedura de infringement.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.