A urmat replica saudiților, care au anunțat că actualul tarif al țițeiului, care se învârte de ceva timp, în jurul valorii de 80 de dolari/baril, îi mulțumește atât pe producători, cât și pe consumatori. Au venit, apoi, amenințări voalate de la Washington și informația că, în foarte scurt timp, Arabia Saudită va face un anunț care va ului o lume întreagă. Era vorba despre o tranzacție, cu foarte multe cifre și fără legătură cu petrolul.
S-a întâmplat însă ca jurnalistul saudit Jamal Khashoggi, un critic al regimului de la Riad să dispară. El nu a mai fost văzut din 2 octombrie, când a intrat în sediul consulatului Arabiei Saudite din Istambul. Iar pe fondul speculațiilor cum că Riadul ar fi ordonat asasinarea ziaristului, totul a explodat. Cu doar câteva săptămâni înaintea deschiderii Conferinței internaționale dedicată investițiilor, așa numitul ”Davos în deșert”, care ar urma să-și desfășoare lucrările între 23 și 25 octombrie, la Riad.
Rând pe rând, marile companii ale lumii, oameni de afaceri, politicieni au anunțat că își retrag participarea de la importanta, pentru autoritățile saudite, reuniune. Ultimul pe listă este gigantul Google, filiala Alphabet. Anterior, la Londra s-a aflat că Larry Fink, directorul general al BlackRock, cel mai mare gestionar de fonduri din lume, nu va merge la Riad.
Nu vor efectua deplasarea nici Stephen Schwarzmann, de la Blackstone, nici responsabilii băncii JPMorgan sau ai constructorului auto Ford Motor.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.