Într-un discurs optimist rostit la reuniunea anuală a Forumului Economic Mondial de la Davos, Scholz a subliniat eforturile de depășire a crizei energetice declanșate de invazia Rusiei în Ucraina, inclusiv crearea rapidă de terminale de gaze naturale lichide.
Aceste terminale vor înlocui gazele rusești transportate prin conducte, care reprezentau jumătate din importurile de gaze ale Germaniei. Criticii susțin că Germania putea să evite criza energetică majoră dacă ar fi luat astfel de măsuri de diversificare a aprovizionării înainte de război.
"Dar asta nu arată decât că Germania poate fi flexibilă, poate fi lipsită de birocrație și poate fi rapidă", a spus Scholz. Cancelarul a subliniat modul în care criza a accelerat transformarea către o economie ecologică - terminalele GNL ar putea fi folosite, spre exemplu, pentru hidrogen.
Scholz a declarat că este conștient de faptul că trebuie găsite resurse suplimentare de gaz pentru a evita ca cererea europeană crescută de GNL să determine creșterea prețurilor, inclusiv pentru țările mai sărace. Politicianul nu a precizat însă cum se va face acest lucru sau dacă Germania ar fi pregătită să investească în noi proiecte de gaz.
"Desigur, trebuie să evităm cu orice preț noi blocaje, noi dependențe de anumite trasee de transport", a spus el, adăugând că acest lucru ar putea fi realizat prin pregătirea de noi proiecte pentru hidrogen "de la început și prin dezvoltarea în paralel a energiilor regenerabile".
Germania a fost competitivă înainte de războiul din Ucraina, când prețurile la energie erau deja relativ ridicate, deoarece modelul său de afaceri se baza în principal pe "produse industriale foarte specializate, bazate pe cercetare și tehnologie intensivă", nu pe producția de masă cu consum intensiv de energie, a spus el. Ca atare, a rămas competitiv.
Cu toate acestea, Scholz a avertizat că pericolul dereglementării planează ca o "sabie a lui Damocles" asupra lumii. Noile tensiuni geopolitice au dus la perturbări comerciale care sunt deosebit de dificile pentru o economie orientată spre export, cum este cea a Germania.
Citește și Davos 2023: Fragmentarea economiei lumii ar putea costa până la 7% din PIB
"În timp ce fragmentarea în cazuri individuale poate aduce cu sine beneficii strategice pentru unele țări, în mod cumulativ este posibil să creeze costuri economice semnificative", estimează experții FMI.
"În funcție de ipotezele integrate în model, daunele aduse PIB-ului mondial de fragmentarea comerțului ar putea varia de la 0,2% (cu o fragmentare limitată și costuri de ajustare scăzute) la 7% din PIB (cu o fragmentare foarte puternică și costuri de ajustare ridicate). Dacă se adaugă perturbarea tehnologică, pierderea PIB-ului poate fi între 8% și 12% în unele țări", au subliniat autorii studiului....
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.