Datoria publică a Italiei a continuat să crească în noiembrie anul trecut, depășind pragul de 3.000 de miliarde de euro și atingând un nou record istoric, a anunțat miercuri Banca Centrală a Italiei, a treia economie ca mărime din zona euro, potrivit Reuters.
Sustenabilitatea datoriei publice italiene este considerată de mult timp un pilon al stabilității zonei euro, în contextul în care Italia a fost cea mai lentă economie din regiune de la introducerea monedei unice europene acum 25 de ani.
Datele publicate de Banca Italiei indică o creștere a datoriei publice în noiembrie 2023, la 3.005,2 miliarde de euro, față de 2.981,3 miliarde de euro în octombrie.
Potrivit estimărilor Guvernului italian, datoria publică, deja a doua cea mai mare din zona euro ca procent din PIB, după cea a Greciei, ar putea ajunge la 138% din PIB în 2026, comparativ cu 135% în 2023.
Totuși, dacă ritmul de creștere economică în 2025 va fi considerabil mai mic decât ținta guvernamentală de 1,2%, așa cum anticipează majoritatea analiștilor, raportul datorie/PIB ar putea să se deterioreze suplimentar. Această situație ar putea reduce apetitul piețelor financiare pentru obligațiunile italiene, sporind costurile de finanțare ale Guvernului.
În 2023, serviciul datoriei a reprezentat 6,8% din totalul cheltuielilor guvernamentale, în scădere față de 7,5% în 2022, conform datelor Trezoreriei italiene și UniCredit.
Autoritățile italiene, care în 2023 s-au confruntat cu o procedură europeană privind deficitul excesiv, speră să reducă deficitul bugetar sub 3% din PIB până în 2026, față de ținta de 3,8% stabilită pentru 2024 și nivelul de 7,2% înregistrat în 2023.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.