Totodată, costurile de împrumut record au continuat să frâneze economia zonei euro, potrivit rapoartelor Băncii Centrale Europene (BCE) publicate vineri.
Este probabil ca aceste date să consolideze planul BCE de a începe reducerea ratelor dobânzilor în iunie, după ce inflația a scăzut la puțin peste obiectivul său de 2%.
"Datele de astăzi sunt în concordanță cu un început de reducere prudentă a ratelor", a declarat Bert Colijn, economist senior pentru zona euro la ING.
Cifrele privind creditele bancare au ilustrat modul în care ratele ridicate au descurajat probabil atât debitorii, cât și creditorii - o parte din prețul de plătit pentru lupta BCE împotriva inflației ridicate.
Împrumuturile bancare acordate companiilor au crescut cu doar 0,4% în martie, față de 0,3% cu o lună înainte. Creșterea împrumuturilor pentru gospodării, care a fost mai rezistentă până în vara anului trecut, a stabilit un nou minim al deceniului la 0,2%, de la 0,3% în februarie.
Conform datelor BCE, consumatorii și-au redus așteptările privind inflația pentru următoarele 12 luni la cel mai scăzut nivel din decembrie 2021, la 3%.
Așteptările privind inflația pentru următorii trei ani s-au menținut pentru a patra lună consecutivă la 2,5%, a precizat BCE în sondajul său lunar efectuat în rândul a aproximativ 19.000 de consumatori.
"De acum încolo, trebuie să cântărim riscul ca politica monetară să devină prea restrictivă", a declarat joi seara târziu Fabio Panetta, responsabilul politic al BCE. "O poziție monetară restrictivă ar putea crește riscul unei perioade prelungite de slăbiciune economică".
Acest lucru a corespuns unor date recente care indică semne timide de redresare, sau cel puțin de stabilizare, a economiei.
Inflația a scăzut rapid în ultimul an, dar perspectivele rămân umbrite de creșterea costurilor energiei, de inflația încă ridicată a serviciilor și de tensiunile geopolitice continue care amenință să perturbe comerțul.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.