Directiva revizuită privind performanța energetică a clădirilor (EPBD) va susține demersurile UE de decarbonizare a clădirilor din întreaga Uniune, având un impact palpabil asupra calității vieții oamenilor în locuințele și spațiile de lucru, reducând în același timp costurile energetice. Acest acord consolidează și independența energetică a Europei, conform planului REPowerEU, evidențiind necesitatea unui sector al clădirilor mai curat în cadrul UE.
EPBD revizuită va stabili măsuri pentru a sprijini statele membre UE în îmbunătățirea performanței energetice structurale a clădirilor, cu o atenție specială acordată celor mai slabe clădiri. Fiecare stat membru va elabora propria sa traiectorie națională pentru a reduce consumul mediu de energie primară al clădirilor rezidențiale și non-rezidențiale, permițând adaptabilitate în funcție de circumstanțele naționale. Aceste măsuri vor implica renovarea a cel puțin 55% din clădirile cu cea mai scăzută performanță energetică.
Certificate de performanță energetică îmbunătățite
De asemenea, EPBD revizuită va introduce certificate de performanță energetică îmbunătățite (EPC-uri) bazate pe un model comun în UE, pentru a oferi informații uniforme cetățenilor și pentru a facilita procesele de finanțare în întreaga Uniune. Pentru a lupta împotriva sărăciei energetice și pentru a reduce costurile energetice, măsurile de finanțare trebuie să sprijine și să însoțească renovările, concentrându-se în special pe gospodăriile vulnerabile și clădirile cu performanțe slabe.
Noul acord EPBD va promova și mobilitatea durabilă, includând prevederi pentru pre-cablare, puncte de încărcare pentru vehiculele electrice și facilitarea locurilor de parcare pentru biciclete. În plus, acesta va introduce un standard de emisii zero pentru clădirile noi, punând accent pe adaptarea acestora pentru energie solară.
Adoptarea formală a acestui acord necesită aprobarea finală din partea Parlamentului European și Consiliului, urmând ca noua legislație să intre în vigoare după publicarea sa în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.
Proporție uriașă a consumului de energie a clădirilor
Clădirile reprezintă aproximativ 40% din consumul de energie al UE și mai mult de jumătate din consumul de gaze al UE, fiind responsabile pentru 36% din emisiile de gaze cu efect de seră legate de energie. Cu toate acestea, renovările energetice se desfășoară cu o rată medie anuală de aproximativ 1%.
Acordul va ajuta UE să elimine treptat boilerele alimentate cu combustibili fosili. Subvențiile pentru instalarea boilerelelor autonome alimentate cu combustibili fosili nu vor fi permise începând cu 1 ianuarie 2025. Directiva revizuită introduce o bază legală clară pentru statele membre de a stabili cerințe pentru generatoarele de căldură bazate pe emisiile de gaze cu efect de seră, tipul de combustibil utilizat sau cota minimă de energie regenerabilă utilizată pentru încălzire. Statele membre vor trebui, de asemenea, să stabilească măsuri specifice privind eliminarea treptată a combustibililor fosili în încălzire și răcire, cu scopul unei eliminări complete a boilerelelor alimentate cu combustibili fosili până în 2040.
În cadrul Strategiei de renovare prezentată în 2020, Comisia Europeană a propus să dubleze ratele de renovare până în 2030 și să asigure că acestea duc la o mai mare eficiență energetică și utilizare a surselor regenerabile în clădiri. Propunerea de revizuire a EPBD, prezentată în decembrie 2021, a fost completată ulterior de elemente adiționale în mai 2022, incluzând implementarea energiei solare în clădiri, conform planului REPowerEU.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.