România a solicitat apel la decizia S&P privind perspectiva ratingului, iar agenţia a acceptat această solicitare. S&P a stabilit că au fost îndeplinite condiţiile pentru un astfel de apel, în concordanţă cu politicile şi procedurile agenţiei. În consecinţă, S&P se va abate de la datele de publicare a ratingurilor din calendarul pe 2019 pentru a rezolva acest apel. S&P intenţionează să rezolve această problemă în termen de două săptămâni.
Darius Vâlcov, a declarat că: „Din partea Ministerului Finanțelor, cred că a fost un demers corect, tocmai pentru a lăsa o perioadă de 2 săptămâni să vedem dacă bugetul va fi aprobat. Și acesta e un punct important. La ora actuală, România, din cauza președintelui Iohannis, nu are buget și un punct vulnerabil atunci când agențiile de rating evaluează situația unei țări și, pe de altă parte, pentru a se vedea care sunt perspectivele ordonanței 114”.
Citește și: Care sunt băncile afectate de OUG 114. Anunțul unui analist financiar
Întrebat dacă nu s-au grăbit cu această aprobare a ordonanței 114, Vâlcov a explicat că: „Deocamdată nu vedem niciun fel de efect. Ordonanța nu știu dacă a fost dată prea devreme. Unii poate consideră că a fost dată prea târziu. Vom vedea în viitor dacă a fost un moment corect sau Guvernul s-a grăbit”.
Despre modificările OUG 114, Vâlcov a afirmat că: „Nu este vorba despre ce am fi noi dispuşi să renunţăm. Este vorba despre faptul că am ţinut şi ţinem clar la unele puncte: plafonarea pentru consumatorii casnici a preţurilor la gaze şi la energie electrică care au crescut cu peste 60%, în doar trei ani”.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.