Acest lucru înseamnă că în situația în care se creează o obligație excesivă de plată pentru consumatorul împrumutat, fie din cauza fluctuațiilor de curs valutar, fie din cauza fluctuațiilor dobânzii și atunci se poate solicita darea în plată.
Așadar, darea în plată este un mijloc de stingere a datoriilor. În cazul unui împrumut bancar în care împrumutatul ajunge într-o situație dezavantajoasă, devenind excesiv de oneroasă plata creditului, poate scăpa de datorie prin oferirea bunului imobil ipotecat creditorului. Dacă sunt îndeplinite condițiile cerute de Legea nr. 77/2016 pentru activarea mecanismului, creditorul nu poate refuza acceptarea imobilului în contul datoriei.
Acantajul acestei legi este un împrumutat „are dreptul de a i se stinge datoriile izvorâte din contractele de credit cu tot cu accesorii, fără costuri suplimentare, prin darea în plată a imobilului ipotecat în favoarea creditorului”.
Legea dării în plată, adoptată cu noua variantă a impreviziunii
Condiții pentru aplicarea mecanismului dării în plată
debitorul să aibă o obligație față de creditorul său (instituție de credit, instituțiie financiară nebancară sau cesionar);
valoarea sumei împrumutate, la momentul acordării, să nu depăşească echivalentul în lei al sumei de 250.000 euro;
creditul a fost contractat de consumator cu scopul de a achiziţiona, construi, extinde, moderniza, amenaja, reabilita un imobil cu destinaţie de locuinţă sau, indiferent de scopul pentru care a fost contractat, este garantat cu cel puţin un imobil având destinaţia de locuinţă;
consumatorul să nu fi fost condamnat printr-o hotărâre definitivă pentru infracţiuni în legătură cu creditul pentru care se solicită aplicarea măsurii;
este îndeplinită condiția privind impreviziunea.
Cum se procedează
Trebuie trimisă o notificare, prin executor judecătoresc, notari ori avocat, o notificare prin care să informeze că a decis să îi transmită dreptul de proprietate asupra imobilului, în vederea stingerii datoriei. În documentul trebuie specificat că se îndeplinesc condițiile.
Cei care fac astfel de demersuri trebuie să se aștepte ca debitorii să conteste îndeplinirea condițiilor de admisibilitate pentru aplicarea dării în plată.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.