Daniela Șerban, președinte ARIR: Când ai 10 mii de acționari, comunicarea e mai dificilă și atunci intervenim noi

Oana Pavelescu |
Data actualizării: | Data publicării:
Daniela Șerban / Foto: Facebook
EXCLUSIV
Daniela Șerban / Foto: Facebook

Daniela Șerban, președinte Asociația Română pentru Relația cu Investitorii (ARIR), a fost invitatul zilei la interviurile DC News/DC Business unde a răspuns la mai multe întrebări.

Cum poate sprijini instituția pe care o conduceți atât mediul de afaceri, cât și investitorii și piața de capital din România.

Daniela Șerban: ARIR a fost înființat în 2018 iar la început am avut doisprezece membri fondatori. Am inițiat acest proiect în ideea de a pune companiile listate pe Bursă împreună și de a le face mai bune în relația cu investitorii. Vorbim de Bursa de Valori București, sau de piața de capital, cea care oferă un instrument prin care economiile noastre, ca persoane fizice sau ale investitorilor persoane juridice, sunt puse în întâmpinarea companiilor care vor să-și finanțeze proiecte, expansiune, achiziții. Noi venim în sprijinul Bursei de Valori București și al pieței de capital, fiind o asociație în acest moment preponderent a companiilor listate la bursă, dar avem și membrii companiei interesate de listare sau cele care au emis obligațiuni sau alți parteneri ai pieței, iar scopul nostru este de a promova bunele practici în comunicarea cu investitorii.

În momentul în care o companie atrage bani de la bursă, imediat se trezește cu foarte mulți acționari care pot fi 50 sau pot fi 10.000, și atunci, acea companie, trebuie să se adapteze unei transparențe mai mari pentru a răspunde cerințelor tuturor acționarilor. Când sunt doar doi acționari, aceștia se pot întâlni oricând și discută despre afacere. Însă când acționariatul este format din 10.000, 30.000, 50 000 de oameni trebuie să asigur alte instrumente de comunicare”. 

Contează, așadar, bunele practici pe care noi le-am promovat și s-a văzut de-a lungul anilor o îmbunătățire a transparenței. De la doisprezece membri am ajuns la 40 de membri și dincolo de îmbunătățirea transparenței, ne-am implicat și în alte inițiative de simplificare a legislației sau chiar de educație financiară sau antreprenorială. E clar că avem deja o comunitate și pe piața mare a bursei, sunt peste 80 de companii listate, însă potențialul în România este unul mult mai mare, fiindcă e clar că putem să avem mult mai multe companii listate la bursă și mă bucur să discutăm acest aspect și astăzi aici”.

Când este momentul ca o anumită companie să se adreseze ARIR?

Daniela Șerban: ”Noi primim orice companie care este deschisă și vrea să aloce resurse pentru a ține pasul cu comunitatea ARIR. Este important să fie totuși o conexiune cu bursa de valori sau o intenție sau o dorință de a se lista la bursă. Cel mai adesea, o companie vine după listare pentru că are deja puse pe picioare în interior anumite structuri sau anumiți oameni care răspund direct de relația cu investitorii. Până la listare sunt tot aceiași acționari, adică o mână de oameni și nu este o problemă de comunicare între aceștia. Dar după listare, cel mai adesea vin companiile la noi, fie că vorbim de câteva luni de la listare, fie unele chiar mai târziu. 

Ne bucurăm să avem printre membri și Hidroelectrica, o companie de care se discută în perspectiva listării. Hidroelectrica este membru fondator și în pregătirea listării au acordat o atenție deosebită pregătirii acestei arii de comunicare cu investitorii. Însă suntem deschiși și comunicăm cu orice companie interesată să afle mai multe despre piața de capital sau despre ce presupune listarea la bursă, dacă vrea să cunoască companii deja listate și promovăm cât mai mult elita companiilor românești. Pentru că nu e ușor să ajungi la bursă și nu e ușor nici să rămâi printre printre companiile de top”.

Spuneți că oferiți inclusiv consultanță. Vă adresați în special antreprenorilor, oamenilor de afaceri, managerilor sau și persoanelor fizice care doresc să aibă o anumită educație financiară?

Daniela Șerban: Abordarea este spre companii. Într-adevăr, participăm și particip la discuții cu studenții sau la teme sau dezbateri pe teme de educație financiară, însă cred că rolul nostru principal, și în acest moment comunicăm preponderent cu antreprenori, companiile listate și discuțiile sunt unu la unu. Au fost și inițiative de evenimente, sunt și acestea reușite, însă nu există o singură măsură care să se potrivească tuturor. Depinde foarte mult de companie, de situația la zi a companiei și astfel e nevoie de o abordare personalizată. Însă, da, suntem, suntem deschiși și facem și acest lucru!.

Cum au evoluat portofoliul de membri și de parteneri ai ARIS în ultimii ani?

Daniela Șerban: ”Ca orice proiect la început este mai micuț, cu mai puține resurse. Cum spuneam, am început cu doisprezece membri, printre care fondatori a fost Bursa de Valori București, Transelectrica, Nuclearelectrica, Electromagnetica, Hidroelectrica dar am avut și companii private precum Teraplast cât și companii private și de stat, deoarece Bursa găzduiește în acest moment un număr semnificativ de companii, leaderi din diverse sectoare în ultimii ani numărul companiilor și sectoarele prezente la bursă diversificându-se. În urmă cu doi ani am avut trei listări pe piața principală, anul trecut într-adevăr a fost un an atipic pentru că războiul ne-a luat pe toți prin surprindere. A fost și un context de piață dificil. Poate anul trecut creșterea nu a fost atât de mare, însă vorbim totuși de o triplare a numărului de membri în primii trei ani de activitate. Membrii au venit în timp pentru că și organizația e important că a crescut organic. E un efort numai să discuți cu 40 de membri într-o lună, dar ne-am organizat pe priorități. Intermediem și ne axăm pe dialogul dintre companii și investitori, pentru că suntem în mijlocul acestui dialog important, să atragem mereu noi investitori și să rămânem ca și companie în atenția investitorilor. Discutăm cu instituțiile de reglementare, inclusiv Autoritatea de Supraveghere. De asemenea, premiem companiile listate, iar chiar luni, pe 30, anunțăm rezultatele. Vektor este un indicator pe care noi l-am lansat și îl calculăm în fiecare an, prin care notăm toate companiile listate de pe piața principală pentru comunicarea cu investitorii”.

 

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Calculator schimb valutar

EUR
Azi 4.9765
Diferența 0.0006
Zi precendentă 4.9759
USD
Azi 4.7057
Diferența -0.0272
Zi precendentă 4.7329
Schimb
in
EUR flag1 EUR = 4.9765 RON
USD flag1 USD = 4.7057 RON
GBP flag1 GBP = 5.9660 RON
CHF flag1 CHF = 5.3012 RON
AUD flag1 AUD = 3.0459 RON
DKK flag1 DKK = 0.6672 RON
CAD flag1 CAD = 3.3517 RON
HUF flag1 HUF = 0.0122 RON
JPY flag1 JPY = 0.0303 RON
NOK flag1 NOK = 0.4239 RON
SEK flag1 SEK = 0.4291 RON
XAU flag1 XAU = 388.7340 RON
Monede Crypto
1 BTC = 425707.97RON
1 ETH = 14593.13RON
1 LTC = 427.75RON
1 XRP = 5.31RON
Indicatori financiari
IRCC:
3 luni: 5.99% p.a.
ROBOR:
3 luni: 5.58%
6 luni: 5.62%
12 luni: 5.66%
EURIBOR:
3 luni: -0.4770 %
6 luni: -0.3880 %
12 luni: -0.1270 %
Indici bursieri | Sursa: BVB
IndiceUltima valoareVariatie
BET17638.19-0.20%
BET-BK3297.13-0.26%
BET-EF945.41-0.25%
BET-FI60869.180.43%
BET-NG1238.86-0.34%
BET-TR38900.78-0.20%
BET-TRN37811.10-0.20%
BET-XT1511.77-0.15%
BET-XT-TR3277.57-0.15%
BET-XT-TRN3192.54-0.15%
BETAeRO949.710.82%
BETPlus2609.18-0.21%
RTL39038.51-0.20%

Opinii

Dumitru Chisăliță, președintele AEI
Profesorul Mircea Coșea / Foto: Crișan Andreescu

Donald Trump revine. Mircea Coşea: Ce se schimbă pentru România și economia europeană?

Donald Trump a fost ales din nou președinte în...

Adrian Negrescu, analist economic

Comunicate de presa

Montare de panouri solare / Foto: Freepik
Transelectrica / FOTO: Facebook

Investiții pentru închiderea inelului de 400 kV al României

Marți a avut loc prima întâlnire după semnarea...


POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
Informațiile BVB sunt destinate exclusiv pentru folosința individuală a utilizatorului final și nu pentru a fi redistribuite, revândute sau folosite în scop comercial.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel