"ARIR, în calitate de comunitate a companiilor deja listate la bursă s-a uitat foarte atent cum îşi guvernează ele propria prezenţă la bursă, dar şi ce ar putea face mai bine ca să atragă şi alte companii, pentru că bursa dorim să fie un motor al economiei româneşti şi cred că în pandemie şi în orice context de volatilitate, capitalul investitorilor este important să continue creşterea. Nu putem să închidem motoarele companiilor, ele trebuie să continue să meargă, iar piaţa de capital oferă această soluţie.
Noi ne-am uitat la planurile instituţionale, planurile strategice ale ministerelor, şi credem că putem contribui cu acţiuni concrete. O dată să atragem mai multe companii care nu sunt listate către piaţa de capital, apoi ca principiile de guvernanţă corporativă să fie aplicate şi companiilor de stat dar şi celor private, pentru că nu arătăm doar cu degetul către companiile de stat; guvernanţa este un concept general valabil. Şi comunicarea interinstituţională este de asemenea un punct valid. Împreună cu ASF, cu ARIR, cu BVB, ne dorim un dialog mai mare, astfel încât să folosim bunele practici şi exemple ale companiilor deja listate cu succes pentru a atrage alte companii şi să nu mai pierdem companii pentru alte pieţe, pentru că, se ştie, capitalul este cel care pleacă cel mai repede", a declarat în cadrul conferinței DC Media cu tema „Cum poate deveni piața de capital din România motorul economiei”, Daniela Șerban, președintele Asociației Române pentru Relația cu Investitorii - ARIR.
VIDEO:
Citeşte şi: Daniela Şerban (ARIR): Provocarea este cum să facem ca piaţa de capital să fie "aer" pentru economia României
Daniela Șerban, președintele Asociației Române pentru Relația cu Investitorii - ARIR, a subliniat, în cadrul conferinței DC Media cu tema „Cum poate deveni piața de capital din România motorul economiei”, importanţa dezvoltării pieţei de capital din România.
"Provocarea este cum să facem ca piaţa de capital să fie ‚aer’ pentru economia României. De ce aer? Pentru că ne dorim o piaţă de capital atractivă, eficientă şi relevantă. Doar cu cele trei elemente puse la un loc, piaţa de capital îşi va servi scopul. Dacă în urmă cu 20-30 de ani o piaţă de capital depindea strict de economia în care ea era situată – şi ne uităm la Polonia cum a reuşit să facă o piaţă de capital atractivă – în ultimii zece ani nu mai depinde doar de ţara în care este situată piaţa de capital, pentru că globalizarea şi digitalizarea au devenit principalul competitor al pieţei de capital.
Deci noi ne batem cu alte arme în acest moment, dacă vrem să dezvoltăm şi să avem, într-adevăr, o piaţă de capital.
Un studiu realizat de către ARIR arată că din cele 150 de operaţiuni de capital din ultimii doi ani, peste 60% au durat peste şase luni. Scopul pentru care o companie vine la bursă este pentru finanţare, iar noi ar trebui să creăm împreună acest context în care finanţarea chiar să se întâmple mai uşor, mai simplu, atâta vreme cât avem expunerea şi platforma Bursei de Valori Bucureşti.
ARIR este un liant şi vă mulţumim pentru oportunitatea de a fi un liant între actorii guvernamentali, actorii pieţei de capital şi în noi veţi găsi un sprijin de analiză şi de dialog", a declarat, în cadrul conferinței DC Media cu tema „Cum poate deveni piața de capital din România motorul economiei”, Daniela Șerban, președintele Asociației Române pentru Relația cu Investitorii - ARIR.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.