Daniela Dărăban a fost întrebată de Elena Cristian dacă au fost și alte propuneri din partea ACUE pentru includerea în acest act normativ, propuneri care ar fi făcut ordine acolo unde lucrurile nu au fost tocmai cum trebuie.
"Ați transmis către guvernanți ce ar trebui inclus în acest act normativ, ca astfel de lucruri să nu se mai repete?", a întrebat moderatoarea.
"Aș începe exact ce ați menționat dumneavoastră forma documentului. Documentul trebuie să fie clar să se evite ambiguități și să permită tuturor furnizorilor să aibă o înțelegere unitară asupra modului în care trebuie să aplice aceste măsuri. Cu o mențiune foarte clară România trebuie să acționeze în virtutea legislației europene. Și aici aș atrage puțin atenția asupra unui articol din ordonanță care nu este neaparat corelat cu articolul 80 din ordonanța 143 care a fost aprobată de Guvernul României la finalul anului trecut și care transpune Directiva 944 energie electrică unde se spune foarte clar că obligațiile de serviciu public care vizează stabilirea prețurilor prețurilor de furnizare a energiei electrice trebuie să respecte cerințele acestui articol. Nu o să citez, sunt foarte multe puncte cel mai important pentru că cu asta mă voi duce și la punctul următor este ca furnizorul nu trebuie să înregistreze costuri suplimentare prin implementarea acestui articol sau prin nerecunoașterea adică modul în care se face plafonarea să se facă sub ceea ce de fapt furnizorul realizează ca un cost.
Daniela Dărăban ACUE: Furnizorul este, la rândul său, și el VICTIMĂ
Din înţelegerea noastră, se doreşte un număr cât mai mare de beneficiari ai acestei scheme, urmând să fie exceptaţi doar agenţii economici mari, care intră sub incidenţa unor scheme de ajutor de stat şi alte tipuri de facilităţi. (...) Până în momentul de faţă nu s-a făcut nicio plată către furnizori, iar această schemă de la 1 noiembrie este finanţată în totalitate de furnizori", a arătat Dărăban, în conferinţa "Criza energetică - soluţii la problemele momentului", organizată de DC Media Grup.
Ea a susţinut că întârzierea decontării va crea o presiune mare pe cash-flow-ul companiilor de furnizare.
La rândul său, ministrul Energiei, Virgil Popescu, întrebat în aceeaşi conferinţă de ce statul nu a decontat banii către furnizori la timp, el a precizat că acest lucru se va întâmpla după ce facturile vor fi întocmite conform legii.
"Avem banii în buget. Pe măsură ce solicitările de plată vor veni... Nimeni nu-şi doreşte să blocheze sistemul energetic naţional şi partea de furnizare, dar ne dorim de partea cealaltă a mesei, a furnizorilor, să întocmească facturile corespunzător, în aşa fel încât să existe şi confortul din partea salariaţilor Ministerului Energiei că certifică nişte plăţi în baza unor facturi emise corect. Îi asigur pe toţi furnizorii că nu vor avea restanţe la plată pe situaţiile de plată care sunt întocmite conform legii", a subliniat Popescu.
În replică, Dărăban a arătat că decontarea trebuie făcută independent de situaţiile punctuale.
"Nu poţi să spui că, pentru o factură care nici nu ştii la care dintre furnizori nu este corectă, tu opreşti decontările pentru toată zona de furnizare. Aici suntem puţini îngrijoraţi", a precizat ea.
Potrivit reprezentantei ACUE, 70% din factura la gaze reprezintă costul furnizorului cu achiziţia mărfii şi 50-60% în cazul facturii la electricitate, iar marja furnizorilor este de 5% în medie.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.