Daniel Zamfir, despre abuzurile recuperatorilor: Trebuie sesizat ANPC. Noua Lege urmează să fie votată de Camera Deputaților

DCBusiness Team |
Data actualizării: | Data publicării:
Daniel Zamfir
EXCLUSIV
Daniel Zamfir

Recuperatorii de creanțe și-au făcut în ultima vreme un nou ”obicei”, și anume recuperarea unor datorii care s-au prescris, ceea ce este o încălcare a legii. 

Din păcate, mulți români nu știu că datoriile la bănci sau furnizori de servicii, fie că este vorba despre câțiva lei, fie că este vorba de câteva mii de lei, se prescriu după trei ani în cazul în care creditorul sau firma nu au întreprins nicio măsură de recuperare a creanței. 

În ultima perioadă, au apărut o sumedenie de firme de recuperare precum ciupercile după ploaie, multe dintre acestea neavând nici măcar sediu în România, ci numai un număr de telefon la care nu răspunde nimeni. Aceste firme au cumpărat pe nimic pachetele cu datorii de la bănci sau firme și au început să trimită prin executorii judecătorești scrisori către oameni ale căror creanțe s-au prescris.

Un fenomen extrem de grav este și acela că există judecători care nici măcar nu deschid dosarele trimise de executori pentru a verifica dacă datoriile sunt prescrise sau nu, astfel că lucrurile merg mai departe și românii se trezesc cu popriri pe venituri. De cele mai multe ori, oamenii nu știu care le sunt drepturile în astfel de cazuri și plătesc fără să comenteze. Mai mult, oamenii plătesc cu mult peste datoria pe care au avut-o din cauza dobânzilor excesive.

Justiția din România uneori lucrează parcă împotriva cetățenilor. Un exemplu este cel al contestării executării unei datorii prescrise. Taxele care se cer sunt prohibitive pentru un om care trăiește din salariul minim pe economie. Începând cu taxele de timbru și terminând cu cauțiunile ce trebuie depuse pentru a se ridica proprirea veniturilor sunt copleșitoare și descuranjante pentru un om obișnuit. 

În acest context, DCBusiness a cerut opinia senatorului Daniel Zamfir care luptă de câțiva ani să reglementeze tot acest sistem într-un mod cât mai echilibtrat.

Daniel Zamfir este inițiatorul legii pentru plafonarea dobânzilor la Instituțiile Financiare Nebancare (IFN-uri). Obiectivul acestei noi legi este să protejeze debitorii împotriva abuzurilor și să stabilească limite clare pentru sumele pe care recuperatorii le pot solicita.

Senatorul a explicat pentru DCBUsiness că, potrivit noilor reglementări, orice recuperator este obligat să solicite de la debitor doar suma echivalentă cu creanța inițială. Acest lucru înseamnă că nu mai pot fi percepute dobânzi penalizatoare sau alte costuri suplimentare. Astfel, dacă un debitor avea o datorie de, să spunem, 3000 de lei la un IFN, recuperatorul nu poate solicita decât această sumă, fără a adăuga dobânzi sau alte taxe.

De asemenea, senatorul Daniel Zamfir a subliniat că în cazul în care recuperatorii cer bani pentru datoriile care s-au prescris, acest lucru este o practică ilegală. 

În ceea ce privește soluționarea acestor probleme, Zamfir a subliniat că legea este de partea debitorilor și că recuperatorii care încalcă aceste reglementări pot fi sesizați și sancționați de instituțiile statului, cum ar fi Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC). Totuși, senatorul a admis că, în final, respectarea legii depinde de aplicare și de responsabilitatea fiecărui actor din sistem.

Astfel, aceste discuții evidențiază eforturile pentru protejarea drepturilor debitorilor și pentru combaterea abuzurilor din partea recuperatorilor de creanțe, subliniind importanța unei legislații corecte și a aplicării riguroase a acesteia.

Noua Lege privind protecția consumatorilor cu privire la costul total al creditării și cesiunii de creanțe

Noua lege inițiată de senatorul Zamfir și care urmează să fie adoptată de Camera Deputaților, vine în sprijinul consumatorilor, având ca scop principal limitarea costului total al creditării. Această inițiativă legală nu doar protejează interesele consumatorilor, ci are și un impact pozitiv asupra economiei naționale.

Potrivit noilor reglementări, dobânda excesivă este definită ca orice dobândă anuală efectivă care depășește pragurile stabilite de lege. Aceste praguri sunt stabilite flexibil, raportându-se la dobânda practicată de Banca Națională la facilitatea de creditare, asigurând astfel un echilibru în piață.

Una dintre cele mai semnificative prevederi ale noii legii este introducerea unui plafon pentru dobânzile moratorii, eliminând astfel penalitățile excesive percepute consumatorilor care întârzie la plată. Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) a confirmat recent necesitatea acestui plafon, subliniind că dobânzile trebuie să fie la niveluri rezonabile și proporționale.

De asemenea, pentru a evita creșterea excesivă a costului total al creditării în cazul cesiunii de creanțe, se propune introducerea unui plafon care să limiteze suma totală plătibilă de către consumator la valoarea creanței certificată la momentul cesiunii.

Aceste măsuri legislative sunt esențiale pentru protejarea drepturilor consumatorilor și pentru asigurarea unui mediu economic sănătos. Ele nu doar reduc riscul de supraîndatorare a populației și de faliment personal, ci și stimulează accesul la credite, crescând încrederea în sistemul financiar-bancar și promovând o creștere economică sustenabilă.

În final, această legislație reflectă angajamentul autorităților pentru crearea unei piețe financiare echitabile și transparente, în concordanță cu valorile fundamentale ale unei societăți moderne și democratice.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Calculator schimb valutar

EUR
Azi 4.9748
Diferența 0.0001
Zi precendentă 4.9747
USD
Azi 4.564
Diferența -0.0174
Zi precendentă 4.5814
Schimb
in
EUR flag1 EUR = 4.9748 RON
USD flag1 USD = 4.5640 RON
GBP flag1 GBP = 5.9164 RON
CHF flag1 CHF = 5.2853 RON
AUD flag1 AUD = 3.0087 RON
DKK flag1 DKK = 0.6671 RON
CAD flag1 CAD = 3.2803 RON
HUF flag1 HUF = 0.0122 RON
JPY flag1 JPY = 0.0301 RON
NOK flag1 NOK = 0.4161 RON
SEK flag1 SEK = 0.4277 RON
XAU flag1 XAU = 401.8405 RON
Monede Crypto
1 BTC = 314655.90RON
1 ETH = 11143.10RON
1 LTC = 306.06RON
1 XRP = 2.36RON
Indicatori financiari
IRCC:
3 luni: 5.99% p.a.
ROBOR:
3 luni: 5.55%
6 luni: 5.59%
12 luni: 5.64%
EURIBOR:
3 luni: -0.4770 %
6 luni: -0.3880 %
12 luni: -0.1270 %
Indici bursieri | Sursa: BVB
IndiceUltima valoareVariatie
BET17209.02-1.50%
BET-BK3231.95-1.03%
BET-EF925.83-1.51%
BET-FI61201.17-0.40%
BET-NG1213.97-1.14%
BET-TR37952.70-1.50%
BET-TRN36889.71-1.50%
BET-XT1482.37-1.36%
BET-XT-TR3213.69-1.36%
BET-XT-TRN3130.33-1.36%
BETAeRO952.84-0.75%
BETPlus2548.15-1.44%
RTL38195.96-1.49%

Opinii

Adrian Negrescu, analist economic
Adrian Negrescu / Ilustrație: Oana Pavelescu

Adrian Negrescu: Planul prezentat de Finanțe, o culegere de aspirații economice ale lui Boloș

România se îndreaptă spre o criză economică...

Dumitru Chisăliță

Populism și prețuri mai mari la gaze și combustibili

Dumitru Chisăliță, directorul general al...

Comunicate de presa

Cargus

Cargus anunță cel mai aglomerat Black Friday de până acum

Cargus: pregătiri pentru cel mai plin Black...

Restaurant. Foto: Pexels.com
Hidro Prahova

Hidro Prahova S.A. le arată liceenilor cum un simplu gest poate schimba lumea

Hidro Prahova S.A. sprijină educația ecologică...


POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
Informațiile BVB sunt destinate exclusiv pentru folosința individuală a utilizatorului final și nu pentru a fi redistribuite, revândute sau folosite în scop comercial.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel