Precizările au fost făcute în cadrul unei conferinţe de presă, în contextul în care Tribunalul Bucureşti a hotărât, pe 14 august, anularea Autorizaţiei Integrate de Mediu pentru depunerea deşeurilor pe ultimele două suprafeţe, încă funcţionale, ale gropii de gunoi Chiajna-Rudeni. Primarul a reproşat ministrului Mediului că în acest interval nu s-a luat nicio măsură pentru punerea în aplicare a deciziei instanţei.
"Pe data de 14 august, după trei ani de procese şi 24 de termene la instanţă, am avut un prim câştig şi instanţa a solicitat anularea autorizaţiei de mediu pentru celulele 6 şi 7. Groapa de gunoi are cinci celule. În anul 2017, am reuşit, împreună cu ONG-urile care m-au sprijinit şi cu Garda de Mediu, să închidem primele cinci celule din groapa de gunoi. Vineri, pe data de 14, am avut o hotărâre a instanţei, o hotărâre executorie. Eu speram ca în această săptămână, din 14 august, să se întâmple ceva, să vină Ministerul Mediului, să vină Garda de Mediu şi să pună în aplicare această decizie a instanţei, care este executorie. Nu de alta, dar aproape 40.000 de cetăţeni din zona de nord a Capitalei au semnat pentru rezolvarea acestei probleme", a precizat edilul.
El a adăugat că primăria deţine dovezi, inclusiv video, referitoare la faptul că în zona gropii de gunoi se depozitează în continuare deşeuri.
Ce se întâmplă cu apa caldă în Sectorul 1. Răspunsul lui Dan Tudorache
"Am constatat că groapa de gunoi funcţionează în continuare ilegal, pe alt teren, care se află între celulele 6 şi 7 şi celulele 1 şi 5. Pe acea suprafaţă de teren se depozitează ilegal. Cum se poate întâmpla acest lucru - aceasta este părerea mea şi a noastră - decât cu acordul tacit al ministrului Mediului, care acum două luni de zile mi-a dat în scris că mai există posibilitatea de depozitare pe această groapă încă 25%. Asta mă face să cred că există o înţelegere tacită sau altfel de înţelegere prin care este lăsată firma să depoziteze în continuare şi să polueze toată zona de nord a Bucureştiului. Eu îl somez pe ministrul Mediului să trimită control de la Garda de Mediu să rezolve cu această decizie executorie a instanţei", a spus primarul.
El a subliniat că, în cazul în care ministrul nu va lua măsuri până la sfârşitul săptămânii, îi va cere demisia. Daniel Tudorache a menţionat că va trimite o solicitare şi premierului Ludovic Orban pentru a da curs acestei decizii a instanţei şi a rezolva problema cetăţenilor din zona de nord a Bucureştiului.
"Să îi pună pe cei abilitaţi, pe cei de la Garda de Mediu, să facă controale. În momentul de faţă se depozitează gunoi, în mod ilegal, pe un teren care nu este al firmei cu pricina. Încalcă orice lege, orice normă de bun simţ. Eu consider că acolo activează mafia gunoiului din România sau din Sectorul 1 şi nu poate să acţioneze singur, decât cu protecţia celor de la putere, mă refer strict la ministrul Mediului, care acum două luni spunea că se mai poate depozita pe această groapă, când instanţa a spus clar că s-a depăşit cantitatea de gunoi. De unde ştia el că se mai poate depozita încă doi ani de zile de acum încolo? Poate că aveau interes. Ministrul Mediului să îşi facă treaba", a transmis Tudorache.
În primăvara anului 2018, Primăria Sectorului 1, Poliţia Locală Sector 1, Asociaţia 21% Oxigen şi Asociaţia pentru Natură şi Protejarea Mediului au intentat un proces Agenţiei pentru Protecţia Mediului Bucureşti şi companiei Iridex, operatorul gropii de gunoi de la Chiajna-Rudeni, solicitând anularea Autorizaţiei Integrate de Mediu emisă de APMB, document în baza căruia funcţionează depozitul de gunoi. Conform Primăriei Sectorului 1, acţiunea în instanţă a fost iniţiată ca urmare "a repetatelor sesizări primite de la mii de cetăţeni din nord-vestul Capitalei, a căror viaţă este afectată şi astăzi de mirosurile insuportabile" provenite de la această groapă de gunoi.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.