Publicitate
Unul dintre subiectele extrem de sensibile de la această oră este banii pe care îi are Guvernul la buget, sau mai bine spus, banii pe care nu îi are Guvernul la buget.
Șeful Consiliului fiscal a afirmat că este nevoie de curaj pentru a adopta măsuri de creștere a veniturilor: ”Din păcate, de fiecare dată guvernele au avut în față cum să facem ca să răspunde nevoilor, de tot felul, un lucru de înțeles”, a punctat economistul și a subliniat însă că nu a existat atenția cuvenită părții de venituri din buget: ”În mod sistematic s-a spus de către unele partide că nu este necesar să se facă modificări regimului fiscal care să aducă mai mulți bani la buget”, a arătat Dăianu.
Apoi, economistul a atras atenția asupra cotei unice despre care spue că ”nu mai există” și la care PNL nu vrea să renunțe: ”Eu înțeleg că PNL este în contradicție cu PSD care este adept al progresivității, nu comentez acum care este regimul cel mai potrivit, dar nu au dreptate nici unii, nici ceilalți iar regimul fiscal este foarte inechitabil, adică cei care câștigă puțin plătesc proporțional foarte mult față de cei care câștigă mult. Adică regimul fiscal este extrem de distorsionat prin portițe și exceptări, prin care statul pierde 1,5% din PIB, o scumă foarte mare”, expertul denumind regimul fiscal din România de tip ”cașcaval”. Dăianu a mai spus că este necesară și îmbunătățirea colectării și eliminarea evaziunii.
Economistul a atras atenția că în ceea ce privește colectarea, acest lucru nu poate fi rezolvat de șeful ANAF, Lucian Heiuș singur. Este necesară modificarea regimului fiscal și nu prin digitalizare. Este nevoie de forță pentru eliminarea portițelor și exceptărilor.
Daniel Dăianu a arătat că venitul suplimentar la buget poate veni din tutun și jocuri de noroc. Argumentul fiind că tinerii la vârste foarte fragede fumează și din ce în ce mai mulți își cheltuie banii la jocurile de noroc.
Despre cum pot acestea să fie impozitate, Daniel Dăianu a spus că acest lucru el nu îl poate spune dat fiindcă nu este expert în domeniu însă a subliniat că impozitarea este necesară și pentru protejarea copiilor și a celor care joacă la jocuri de noroc.
Daniel Dăianu: Marea întrebare este cum să reducem deficitul bugetar al României
Una din temele abordate a fost cea legata de datoria publică, însă Daniel Dăianu a spus că: ”Întrebarea cheie nu este cum să reducem datoria publică în momentul de față, ci să stabilizăm datoria publică. Iar această noțiune de sustenabilitatea a datoriei publice la așa ceva se referă. Nu înseamnă neapărat să ai o reducere în termeni nominali a datoriei publice. Dacă poți foarte bine ca să faci așa ceva, ar trebui să ai surplus. Iar dacă ai surplus să mnu fie primar. Ar trebui să ai surplus operațional, adică incluzând serviciul datoriei publice, să ai un surplus în execuția bugetară care să se reducă în termeni nominali. Datoria publică s-ar reduce și mai mult în condiții de creștere economică, s-a reducere ca pondere în PIB. Marea întrebare pentru România este de ani de zile cum să reducem deficitul bugetar. [...] România, înainte de criza financiară, avea o datorie publică între 14 și 15 la sută din Produsul Intern Brut. O datorie mică. Însă aveam un deficit mare al bugetului, care parțial era escamotat de acel ciclu de avânt și prăbușire”, a arătat expertul. Citește mai mult AICI
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.