Revenind la Planul de redresare și de reziliență, ”în opinia mea, dacă privim în contextul global, asistăm la o schimbare de paradigmă, fiindcă planul european este de mare anvergură și pune accentul pe invesții. În Statele Unite, programul președintelui Joe Biden privind infrastructura este iarăși o schimbare de paradigmă, deoarece ne duce cu gândul la politica lui Franklin Roosevelt. Planul european înseamnă cam 5% din PIB-ul agregat al UE, planul lui Biden înseamnă cam 10% din PIB-ul american”. În ceea ce privește PNRR, el reprezintă cam 14% din Produsul Intern Brut al României, a adăugat Daniel Dăianu.
Redresarea economiei a început peste tot, a continuat președintele Consiliului Fiscal. Potrivit aprecierilor sale, ”România va avea o rată de creștere respectabilă. Și eu cred că ne vom apropia de pragul de 6%, între 5,5% și 6% în acest an, care ar permite o dinamică a PIB-ului care să ajute procesul de corecție macroeconomică”, a spus el.
Citește și Leonardo Badea, viceguvernator BNR. Ce-i lipsește României pentru a avea autostrăzi
Procesul de corecție macroeconomică, a subliniat economistul, ”a fost amânat anul trecut, din cauza pandemiei, el a început în acest an. Nu întâmplător premierul Florin Cîțu vorbește despre nevoia de a controla cheltuielile. Cheltuieli pentru lupta împotriva pandemiei va trebui să facem. Suntem încă în război, omenirea este sub asediu, România este sub asediu, deci va trebui să ne luptăm cu pandemia și să nu fim cu punga mică în acest război. Acest dușman nu menajează pe nimeni”, a spus Daniel Dăianu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.