Casa Naţională de Pensii Publice (CNPP) se confruntă cu dificultăți în transmiterea deciziilor de recalculare a pensiilor către Poșta Română, ceea ce a generat întârzieri pentru aproximativ 170.000 de pensionari. Aceste decizii urmează să fie expediate în luna septembrie, conform declarațiilor oferite de Daniel Baciu, președintele CNPP, în cadrul unei conferințe de presă organizate la Ministerul Muncii.
Motive obiective pentru întârzieri
Daniel Baciu a explicat că întârzierile sunt cauzate de mai mulți factori obiectivi, inclusiv de volumul mare de decizii care trebuie gestionate la nivel național și de noile reglementări legislative. "Este vorba de 170.000 de decizii la nivel naţional care încă nu au fost distribuite. Nu au fost efectiv trimise de către colegii mei de la casele de pensii spre Poștă, pentru că din start le-am oprit", a declarat Baciu.
El a menționat că unele dintre aceste decizii nu au fost trimise deoarece pensionarii au intrat în sistemul de pensii recent, în luna august. Aceștia trebuie să primească mai întâi o decizie de pensie conform Legii 263, urmând ca ulterior să li se emită o decizie de recalculare în baza noii Legi 360/2023. Situația este complicată și de cererile de recalculare depuse de pensionarii care continuă să lucreze după pensionare sau care au sporuri permanente care trebuie incluse în calculul pensiei.
Actualizarea punctajului pentru mineri
Pe lângă problemele generale, Baciu a adus în discuție și deciziile Înaltei Curți de Casație și Justiție, care afectează în mod special pensionarii din industria minieră din județele Gorj și Hunedoara. Conform acestor decizii, numărul total de puncte acumulat de pensionari trebuie actualizat, ceea ce impune o nouă recalculare a pensiilor. "În momentul de faţă pensionarii primesc aceste decizii conform deciziei Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie", a adăugat președintele CNPP.
Soluții și termene de rezolvare
Întrebat despre termenul la care cele 170.000 de decizii vor ajunge la pensionari, Daniel Baciu a subliniat că acest lucru depinde de disponibilitatea soluției informatice furnizate de firma responsabilă cu mentenanța sistemului integrat de pensii. El a precizat că se fac eforturi pentru a expedia deciziile în cursul acestei luni.
Majoritatea pensiilor vor crește
Prezentă la aceeași conferință de presă, ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, a dat asigurări că majoritatea pensionarilor vor beneficia de creșteri ale pensiilor. "Milioane de pensii, aproximativ 82,5%, au crescut la recalculare", a declarat ministrul, adăugând că restul de 13,8% dintre pensii se vor majora la 1 ianuarie 2025, odată cu prima indexare a valorii punctului de referință, conform noii legi.
O măsură necesară
Simona Bucura-Oprescu a subliniat că recalcularea pensiilor reprezintă o măsură necesară pentru a corecta inechitățile din sistemul de pensii. "Pentru cei 3,8 milioane de pensionari, recalcularea reprezintă o reparare a nedreptății care li s-a făcut anterior, când primeau pensii mai mici decât alți pensionari care au muncit și au contribuit la fel", a afirmat ministrul.
Ea a criticat dezbaterea publică și politică, care s-a concentrat pe pensiile care nu au crescut după recalculare, ignorând beneficiile pentru majoritatea pensionarilor. "Constat că cei care atacă această reformă sunt cei cărora nu le pasă de cei 3,8 milioane de pensionari care au fost nedreptăţiţi decenii întregi şi cărora li s-a făcut dreptate prin noua lege a pensiilor", a concluzionat Simona Bucura-Oprescu.
În ciuda întârzierilor actuale, autoritățile se angajează să finalizeze procesul de recalculare a pensiilor cât mai rapid posibil, pentru a asigura respectarea drepturilor pensionarilor și aplicarea noilor reglementări în mod echitabil.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.